Platforma »malih umetnosti« 2021

2021

Simpozij 'malih umetnosti' / 'Small Arts' Symposium Foto / Photo: Asiana Jurca Avci

Simpozij »malih umetnosti«
9.-11. september 2021, Slovenski gledališki inštitut in druge lokacije v spremljevalnem programu
 

Če so te pota že kdaj zanesla v bleščeče in zadimljene dvorane, kjer vladata subverzija in transgresija. Če se ti je že kdaj ježila koža od videnega na odru, ti je želodec pokal od smeha in ti je dih zastajal od suspenza, potem je verjetno, da si pokukal_a v svet »malih umetnosti«, »kleinkunsta«. A kaj konstituira »klein« v »kleinkunstu«? Tega kalejdoskopa odrskih praks ne zaznamujejo pomanjševalnice, prav tako jih majhne ne dela njihova primarna publika. So male umetnosti torej zares majhne? Kraljica preobleke v 12-centimetrskih petah in natupirani lasulji se mogoče ne bi strinjala. Vrvohodec 10 metrov nad tlemi prav tako ne. Kaj je torej malega v kabaretu, improvizacijskem gledališču, burleski, cirkusu in stand-u komediji ter kaj jim je še skupnega? O epistemološkem dometu, teoretski čvrstosti in umetniški kvaliteti dotičnega fenomena bo govora na Simpoziju »malih umetnosti«, a tega fenomena ne bomo pod drobnogled vzeli_e s povečevalnim steklom, pač pa s kunštnimi stokovnjaki_njami in kančkom umetniške licence.

V okviru Platforme »malih umetnosti« bomo med 9. in 11. septembrom 2021 v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organizirali_e strokovni simpozij, s katerim si bomo prizadevali_e osvetliti nastajajočo in aktualno, vendar razpršeno in slabo vidno izveninstitucionalno produkcijo hibridnih odrskih praks ter predstaviti umetniške skupine, akademike in producente, ki delujejo znotraj žanrov »malih umetnosti« v Sloveniji in tujini. 

V tridnevnem programu se bodo odvili pogovori, predavanja, delavnice in predstave, ki jih bodo tvorili predstavniki področja iz Slovenije in tujine. V središču simpozija bodo kontekstualizacija, afirmacija in profesionalizacija tovrstnih umetniških praks, analiza potencialnih družbenih vprašanj, ki jih te prakse odpirajo, in potencialnost teh praks za grajenje novih skupnosti.

Med domačimi akademiki_čarkami se bodo v okviru simpozija predstavile Zala Dobovšek, Maja Šorli in Katja Čičigoj, iz tujine pa bomo gostili Hansa van Maanena (Nizozemska) s predavanjem na temo ‘Estetika malih umetnosti’ ter Ireno Ristić (Srbija) s predavanjem ‘Kolektivi in uresničevanje skupnega v »malih umetnostih«’. Poleg teoretikov_čark se nam bodo na simpoziju pridružili_e tudi domači_ in tuji_ producenti_ke, med njimi Maja Dekleva Lapajne in Goran Završnik iz Slovenije, iz tujine pa Fabrice Laffon, Divan du Monde in Madame Arthur (Francija) ter Helena Bunker, Stockholm Fringe Festival (Švedska).

V spremljevalnem programu bomo predstavili_e raznovrstno umetniško produkcijo, kot na primer pariški drag kabaret Madame Arthur, zagrebški kolektiv TRAS in domačo tehnoburlesko Tatovi podob.

PROGRAM SIMPOZIJA »MALIH UMETNOSTI«

Registracija in nakup vstopnic: https://tix.emanat.si/

Simpozij bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku. Vsa predavanja bomo v živo prenašali na odprtokodno platformo Pretok.tv.

Sodelavci

Vodja simpozija: Maja Šorli
Komite simpozija: Maja Šorli, Maja Delak, Sabrina Železnik
Projektna skupina simpozija: Sabrina Železnik, Eva Jus, Leon Marič, Jan Rozman, Metod Zupan
Grafična podoba: Špela Drašlar
Oblikovanje prostora in uniform: Tanja Pađan/Kiss the Future & Anselma
Foto dokumentacija: Asiana Jurca Avci
Tehnična ekipa: Damjan Delak, Luka Prinčič, Janko Oven in Žan Rantaša

Podpora

Produkcija: Emanat
V sodelovanju s: Slovenski gledališki inštitut, zanj Mojca Jan Zoran
Partnerji: Bunker / Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, DUM - Društvo umetnikov, Union Hotel Collection
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Projekt izvajamo s podporo programa Teatroskop, ki ga podpirajo Francosko ministrstvo za evropske in zunanje zadeve, Francosko ministrstvo za kulturo in Institut français Paris.

Medijski odzivi

Kritike

V dramatičnem, jezikanja in (sa- moironije polnem večeru ni manj- kalo glasbenih točk o več kot tride- setih vrstah užitka, pa tudi tečaj po- steljne francoščine se je ponujal sam od sebe... Velika unionska dvorana je, skratka, nemara res že gostila kraljico Elizabeto II., zakon- ca Clinton in dalajlamo, tako duho- vitega sprevračanja (malo)meščan- ske morale pa še ne.
11.9.2021, Dnevnik, Mala šola nelagodja in užitka, Maja Šučur

Simpozij je v treh dneh uspel osvetliti del obširne umetniške krajine, ki jo naseljujejo robne performativne prakse, in sprožiti razmislek o njihovi vlogi tako v slovenskem kot v tujem prostoru. Vsekakor je ponudil dobro popotnico za nadaljnje akademsko raziskovanje in kontekstualizacijo, a jasno je tudi, da »malih umetnosti« ni mogoče zamejiti v precizne definicije in konvencije – prav to je odraz njihove veličine.
17.9.2021, Koridor, Simpozij »malih umetnosti«: Velika vprašanja »malih umetnosti«, Zala Julija Kavčič

 

Intervjuji

17.9.2021, MMC RTV SLO, Hans van Maanen: Ni naključje, da je izraz umetnost zamenjal izraz kultura, Nadina Štefančič

Napovedi

26.8.2021, SI21, Simpozij »malih umetnosti«
9.11.2021, STA, Pod okriljem Emanata tridnevni simpozij na temo malih umetnosti
11.9.2021, Dnevnik, Simpozij »malih umetnosti«: Mala šola nelagodja in užitka, Maja Šučur
 

Pretekli dogodki

  1. , Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, SI
  2. , Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, SI
  3. , Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana, SI

SLIKE

DOKUMENTI