Irena Z. Tomažin

plesalka, performerka,vokalistka in podiplomska študentka filozofije.

Irena Z. Tomažin Foto/Photo: Katarina Juvančič

Z gledališčem se je začela ukvarjati na Bežigrajski gimnaziji, kjer je delovala v skupini IHT pod mentorstvom Tomaža Štrucla. Ob koncu srednje šole je začela plesati v Studiu Intakt in izpopolnjevala svoje plesno izobraževanje v Plesnem teatru Ljubljana, v izobraževalnih programih Laboratorij, Agon in Emanat, kot tudi po številnih delavnicah v Sloveniji in tujini. Leta 2004 je bila štipendistka DanceWEB programa za sodobni ples na Dunaju, leta 2007 pa izbrana v program izobraževanja Atelier Grotowski Inštituta. 
Leta 2001 je naredila svoj plesni prvenec Hitchickove metamorfoze s skladateljem Mitjem Reichenbergom, 2005 pa svoj drugi solo Kaprica, ki je bil osredotočen na glas. Po Kaprici je začela intenzivneje delati na samem glasu. Leta 2006 je naredila predelavo Kaprice za festival Mesto žensk, ki se imenuje (S)pozaba kaprice. Sledili so  projekt Kot kaplja dežja v usta molka (2008), za katero je na festivalu Gibanica leta 2009 prejela nagrado; leta 2010 pa Splet okoliščin v sodelovanju z Josephine Evrard. V letu 2012 je naredila svoj četrti solo Okus tišine vedno odmeva.
Mathieu Copeland jo je leta 2011 povabil k projektu Une exposition à être lue v Ženevi (HEAD), kjer je sodelovala pri postavitvi razstave, poučevanju sodelujočih in istoimenski knjigi, v kateri so bile objavljene njene kompozicije za glas in telo. Leta 2013 sta sodelovanje nadaljevala pri projektu Chorégraphier l’exposition, (Ferme du Buisson, Paris), kjer je zopet sodelovala s svojo kompozicijo ter tekstom Prazna mesta glasu (Voice's Empty Spaces).
Od leta 2006 ima solo projekt za glas in diktafone imenovan iT, s katerim gostuje doma in  v tujini. V 2011 je naredila zgoščenko Crying games, v produkciji zavoda Atol, z Aldom Ivančičem, s katerim je sodelovala pri Bast Kolektivu in zgoščenki Retinal Circus. V okviru mednarodnega projekta Co-voicings (2013-14) bosta izdala zgoščenko Okus tišine – glasbo iz predstave Okus tišine vedno odmeva.
Poučuje tudi redne delavnice z glasom v Ljubljani in v tujini.

Dela

Predstave:
2017 Mes(t)o glasu / Moved by voice
2015 Telo glasu / Body of Voice
2015 Obrazi glasov / Šum // Faces of Voices / Noise
2012 Okus tišine vedno odmeva / The Taste of Silence Always Resonates
2010 Splet okoliščin / Out of Discord (v sodelovanju z Josephine Evrard)
2009 Ptih! / Ptih!  (v sodelovanju z Hanno Preuss)
2008 Kot kaplja dežja v usta molka / As a Rain Drop into the Mouth of Silence
2006 (S)pozaba kaprice / Caprice (re)lapsed 
2005 Kaprica / Caprice 
2001 Hitchcockove metamorfoze / Hitchock's Metamorphosis (Iv sodelovanju z Mitjem Reichenberg)

Glasba:
CD: Okus tišine / The Taste of Silence (2014)
CD: Irena Tomažin & Chirstof Kurzmann, Ljubljana-Wien (2013)
CD: Crying games, iT (2011)
CD: Irena Tomažin & Marko Karlovčec, To kar se primeri kaplja rdeče / That Which Happens is iIself Dripping Red 
CD: Retinal circus, BAST KOLEKTIV (2007)

Sodelovanja:
Plesne in gledališke predstave -  Bara Kolenc, Dušan Teropšič, Mala Kline, Maja Delak, Kayo Mikami, Dragan Živadinov, Emil Hrvatin, Barbara Novakovič, Silvan Omerzu, Magdalena Reiter, Sebastian Horvat, Hanna Preuss, Eric Dean Scott, Josephine Evrard, Sergej Kovalevich, Jaka Andrej Vojevec, Tino Sehgal (Documenta 13), Anne Hirth, Christian Kesten, Mathieu Copeland…

Improvizirana glasba - Tomaž Grom, Neža Naglič, Marko Karlovčec, Seijiro Murajama, Liz Allbee, Okyung Lee, Noid, Klaus Filip, Christof Kurzmann, Lee Patterson, Xavier Charles, Tetsuya Umeda, Christian Kesten...

Nagrade

2015 Nagrada Festivala Gibanica – za najboljšo predstavo po izboru strokovne komisije in za najboljšo predstavo po izboru občinstva (predstava Okus tišine vedno odmeva)
2009 Nagrada Festivala Gibanica za koreografijo (predstava Kot kaplja dežja v usta molka)
2006 Nagrada Liberalne akademije Zlata ptica za scenske umetnosti (predstavi Kaprica in (S)pozaba kaprice)

Intervjuji in medijski odzivi

01.06.2015, Naša žena, Iskalka meja glasu in plesa, Irena Tomažin
20.02.2018, RTV4, Glas, ki ga ne slišimo, temveč tudi vidimo...., intervju z Ireno Tomažin Zagoričnik

SLIKE

DOKUMENTI