Maja Delak: Serata artistica giovanile

2008

Maja Delak: Serata artistica giovanile foto/photo: Nada Žgank

O PREDSTAVI

Izhodišče nove predstave koreografinje Maje Delak Serata artistica giovanile predstavljajo ekspresionistične klavirske kompozicije, polne fragmentov in kompleksne dinamike, slovenskega skladatelja Marija Kogoja z naslovom Bagatele. Poleg Kogoja se predstava navezuje na avantgardista Ferda Delaka in njegov projekt Serata artistica giovanile, ki ga je Delak razumel kot »koreografično skico o odrskem življenju«. Ustvarjalci skozi prizmo sedmih dinamičnih pokrajin raziskujejo načine artikulacije telesnosti, ki je zaznamovana z madežem/hrupom socialnih in političnih tem sodobnosti in s tem vzpostavljajo dinamično človeško figuro, ki neumorno deluje in komunicira s svojim okoljem. Skupaj z v živo izvajano glasbo Marija Kogoja v dialogu s sodobno modulirano zvočnostjo in vizualnimi pokrajinami predstava kreira žive slike, kjer avantgardistične ideje prebadajo sodobno telo, ter manifestira izjave o aktualnem trenutku.


* * *

Glavni igralec Serate artistice giovanile je telo – živa figura, zavezana dejavnosti in komunikaciji. Telo, zaznamovano s hrupom, ki nastane, kadar se komunikacijski kanali prekinejo, namesto trenutno pretrganih signalov ali motenj pa v sistem vstopijo korekcije in z njimi posledično reformiranje gladke, celovite materije. Ta hrup telesa priča o motnjah, ki so bolj ali manj problematične, enkrat boleče, drugič vznemirljive, a vedno celovite v prepletanju telesne, racionalne in emocionalne izkušnje v konkretnem prostorčasu.

Kompleksnost telesa in njegova sposobnost proizvajanja inteligibilnih jezikov je v Serati artistici giovanile zavezana nekaterim temeljnim principom: konceptu pokrajine, zgodovinski avantgardi (formalno) in refleksiji sodobnosti (vsebinsko). Predstava je pred gledalca položena v strukturi sedmih dinamičnih pokrajin, ki vzpostavljajo različne artikulacije s hrupom zaznamovane telesnosti.

Pokrajine so široke strukture z več nivoji. Na vsebinskem nivoju vključujejo čustva, telesnost in naplasteno zgodovinskost. Formalno jih tvorijo dejavnost človeške figure v individualnem izrazu desetih performerjev, njihovi prisotnosti in gibanju, ki je presejana v aktivno, prvinsko, erotično in govoreče telo; materialnost vizualne komponente, manifestirane v elementih narave; volumen zvoka, ki se giblje od modulirane sintetike, prek živo izvajanih Kogojevih klavirskih Bagatel do govorice. 

Metastrukturo predstave predstavljajo kratke ekspresionistične klavirske kompozicije Bagatele (1932) slovenskega skladatelja Marija Kogoja (1892–1956), polne fragmentov in kompleksne dinamike. Vsaka kompozicija tvori specifični univerzum, skupaj pa izrišejo atmosfero psihodinamike, ki korespondira s skladateljevo refleksijo sveta. Fragmentirana kompleksna dinamika skladb, ki skupaj manifestirajo heterogeni univerzum, je tako formalni kot tudi vsebinski vidik, ki smo ga zasledovali pri ustvarjanju. 

Drugi del metastrukture predstavlja sedemdelni futuristični večer Serata artistica giovanile, ki ga je leta 1926 na povabilo Sofronija Pocarinija (organizatorja goriškega kulturnega življenja) v Gorici priredil režiser Ferdo Delak (1905–1968), potem ko je leta 1925 v Ljubljani s podobnim konceptom naletel na večinoma negativen odziv. Sedemdelna struktura predstave je citatno prenesena struktura večera, pri čemer se vsebinsko iz »koreografične skice o odrskem življenju«, kot je svoj večer označil Delak, nadgrajuje v manifestacijo doživljanja sodobnosti. 

Izbira Kogoja in Delaka kot osrednjih inspirativnih jeder ni naključna, pač pa v širšem smislu sodobno predstavo povezuje z umetniško in intelektualno tradicijo našega prostora in umetnika vnovič afirmira in rekontekstualizira skozi prizmo sodobnosti.

Serata artistica giovanile uprizarja emocionalni učinek sistemskega nasilja, ki obvladuje sodobno družbo. Sistemsko nasilje deluje nevidno, neopazno skozi različne, pogosto posredno nasilne družbene rituale, ki jih dnevno prakticiramo, živimo in se jih pogosto niti ne zavedamo. Skozi te rituale se danes vzpostavljajo ideološki mehanizmi, ki obvladujejo družbeni sistem in zaznamujejo naša življenja. Teh ritualov še opazimo ne in tako spregledamo, kako ideološki mehanizmi utemeljujejo družbeno prakso. (Katja Praznik)

Foto galerija, Nada Žgank

SODELAVCI

Koreografija in režija: Maja Delak
Koncept: Maja Delak, Marko Peljhan, Katja Praznik
Ustvarjalci in izvajalci: Matija Ferlin, Matej Kejžar, Jurij Konjar, Katja Kosi, Barbara Krajnc, Jelena Rusjan, Vlasta Veselko, Urška Vohar, Nataša Živković, Maja Delak
Uporabljena besedila: Oscar Wilde Saloma (odlomki), Ivan Mrak Obločnica, ki se rojeva (odlomki), Srečko Kosovel Integrali (odlomki), Jelena Rusjan Moja država je država agresor, Jurij Konjar Kronologija amnezije
Dramaturgija: Katja Praznik
Glasba: Luka Prinčič 
Uporabljena glasba: Marij Kogoj: Bagatele št. 5, 11, 12, 15, 16; Andantino Cantabile iz zbirke Piano in mladinska pesem Ko smo spali v tihi noči

Pianist: Marjan Peternel
Vizualni dizajn in oblikovanje luči: Marko Peljhan
Projektiranje: Nejc Trošt
Izdelava scenografije: Aljoša Lozej, Paleta d.o.o.
Motion tracking: Immediate team (Praga, Köln)
Tehnična izvedba predstave: tehnična ekipa Cankarjevega doma 

Kostumi: Nadja Bedjanič
Oblikovanje: Špela Drašlar
Prevod: Barbara Hribar
Lektura: Melita Silič
Tehnična koordinacija: Janko Oven
Fotografija: Nada Žgank
Video: Tone Stojko 
Koordinacija pisarne: Nina Janež
Izvršna producentka: Sabina Potočki

PODPORA

Produkcija: Emanat 
Koprodukcija: Cankarjev dom Ljubljana, Zavod Projekt Atol Ljubljana
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS; Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo; Kulturni program EU - projekt IMMEDIATE
Sponzor: Mercator 
Medijski pokrovitelji: Mladina, Radio Študent, Vest.si, Metelkova.org
S pomočjo: Dijaški dom Tabor, Ga-tering /gasper.hocevar@masicom.net/ 

KRITIKE

Zavod Emanat dobiva krilaRadio študent, Ariana Ferfila, 12.5.2008
Večer raziskovalne afirmacije, Polet, Ana Perne, 19.5.2008
Sedmerica odrskih pokrajin, intervju, Dnevnik, Tanja Lesničar Pučko, 7.5.2008
Gojiti ravnotežje, intervju, Delo, Jelka Šutej Adamič, 13.5.2008
O plesno-gledališki predstavi Serata artistica giovanile, RTV SLO, Petra Tanko, 8.5.2008
Nemočne žrtve, Delo, Mojca Kumerdej, 19.5.2008
Pleše se z veliko navdušenja, intervju, Indirekt, Ana Ivančič, 7.5.2008

POVEZAVE

(www.vest.si) Serata artistica giovanile - del predstave (avtorica Katja Lenart)
Serata artistica giovanile - Gledališki list


Pretekli dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  2. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI

SLIKE

VIDEO

DOKUMENTI