Izbrano telo /Branc/

2023

Izbrano telo / The Exquisite Corpse /Branc/ Foto / Photo: Szerda Zsofi

Prihajajoči dogodki

  1. , La Visiva, Barcelona, ES
  2. , SVŠGUGL, Ljubljana, SI

Plesno-performativna raziskava Izbrano telo sodi v sklop Emanatovih projektov mladih (vendar ne izključno) avtoric_jev, namenjenih raziskavi uprizoritvenega jezika. S tovrstnimi raziskavami želimo razbiti koncentracijo ustvarjalnih postopkov, usmerjenih zgolj v produkt, in jih preusmeriti predvsem v razvoj uprizoritvenega jezika in razmislek o vprašanjih KAJ in KAKO pri pripravi avtorske predstave. Izvedli bomo najmanj eno javno predstavitev s prosto uporabo nadrealističnega principa igre »cadavre exquis« (izbrano telo) za razmislek o strukturi predstavitve, razvijanju uprizoritvenega jezika ali pa o metodologiji dela, ki se v raziskavi razvija.

Opis

Mimesis je delovni naslov gibalne in performativne raziskave, ki se v prvi vrsti ukvarja z vprašanjem: Kakšen je motor mojih želja in kako ga generirati?

Razumsko se raziskava ukvarja s »hotênjem«, bolj podrobno s »hočem«, manj direktno z »želim si«. Skuša se približati subjektivni izkušnji želenja in vprašanju avtentičnosti tega nagiba. Poglablja se v dejstvo, kako lahko tudi najbolj intimne vidike naše identitete radikalno sooblikujejo drugi. Gibalna praksa preiskuje zastavljeno vprašanje skozi senzoričnen pristop in tako predaja vodstvu telesu, ki je polno informacij, odgovorov in ima potencial odkrivanja skrivnosti lastnih želja.

Avtorica s svojim delom raziskuje sebe kot človeško formo in želi opolnomočiti svojo človeško izkušnjo. 

 

Alja Branc (1994) je plesalka, performerka in ustvarjalka, ki deluje med Slovenijo in Madžarsko. Šolanje na področju sodobnega plesa je začela na umetniški gimnaziji v Ljubljani (Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana) in nadaljevala na akademiji za sodobni ples v Budimpešti (Budapest Contemporary Dance Academy). V času šolanja je ustvarila dve večkrat prikazani miniaturi Venusian (2017, soavtorstvo) in Manufacture of Immoral People (2018, avtorstvo), ustvarjanje pa nadaljevala po zaključenem študiju s predstavo Dimenzije stika (2021, soavtorstvo). Nazadnje pa je lansko leto ustvarila prvo celovečerno predstavo z naslovom Don't Do, Try! (2022, avtorstvo), ki jo z ekipo ponavljajo še danes. Alja aktivno sodeluje v ustvarjanju s slovenskimi in madžarskimi umetniki, ravno v sodelovanju in deljenju kreativnih procesov najde globok navdih za delovanje in raziskovanje na področju plesa ter posledično za širjenje znanosti in strasti do razvijanja giba.

Sodelavci

Raziskava, gib: Alja Branc
Mentorstvo: Anja Bornšek, Maša Radi Buh
Oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel

Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcijska rezidenca: La Visiva (Španija)
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

SLIKE