Ingrid Berger Myhre: Vrzeli

2018

Ingrid Berger Myhre: Vrzeli / Blanks foto/photo by: Sara Anke

Opis

Vrzeli je solistična plesna predstava, v kateri Ingrid Berger Myhre s podajanjem podteksta, konteksta kot tudi potvarjanj, ki so lastna jeziku, na lahkoten način prikaže, kako opis neke situacije zmeraj spremeni situacijo, ki jo opisujemo. Avtorica v predstavi uporabi besedilo in gib, s katerima igrivo in nekoliko predrzno razkriva načine, kako beremo stvari, situacije ali ljudi ter kako jim pripisujemo pomene, kar naredi z neopaznimi zasuki, ki gledalcu prepuščajo možnost, da vrzeli v dogajanju zapolni sam. 

Središčna elementa umetniškega zanimanja Ingrid Berger Myhre sta jezik in semiotika. Njeno delo, ki se močno naslanja na besedilo, gesto/gib oziroma na sopostavitev obeh, se osredišča okoli razbiranja in projiciranja pomenov, kar avtorica dosega s subtilnimi zasuki v konvencijah, kontekstih in pričakovanjih. Ustvarila je več celovečernih predstav: Current (2013), Latest Notes (2015; soavtorica Ann-Christin Berg Kongsness), Staff (2015; soavtorica Andreea David), Supplies (2016) in Blanks (2017). Kot koreografinja tesno sodeluje z Dansateliers Rotterdam, ki je koproducent njenih projektov že od leta 2013.

»Ironičen komentar na steni, poigravanje s pričakovanji in zvočne domislice v stilu Marthalerja – glasba je pridušena, medtem ko se plesalka izgublja v scenografiji – vse to prispeva k duhovitosti predstave Vrzeli. To je predstava, v kateri ples relativizira samega sebe; da, je mogoče. (…) Oglejte si jo: to je ples z nasmehom.« - de Theaterkrant

»Predstava Vrzeli se mi ni zdela niti najmanj prazna. Nasprotno, bila je polna humorja, odtenkov, natančnih in neprisiljenih odločitev. Gre za inteligentno in privlačno igro med performerko in občinstvom, med gledalcem in njegovimi lastnimi zaznavami in pričakovanji. Vrzeli je bogata in prijetna predstava, ki je obenem polna razplastenih pomenov, možnosti in priložnosti.« - Editthispost.com

Biografija

Ingrid Berger Myhre je študirala na Trinity Laban Centre v Londonu, diplomirala na oddelku Modern Theatre Dance na School of the Arts v Amsterdamu in nedavno pridobila magisterij iz koreografije v okviru programa ex.e.r.ce, ki se izvaja na Choreographic Centre v Montpellierju v Franciji. Po diplomi leta 2015 je prejela štipendijo, ki jo Arts Council Norway namenja mladim in obetavnim ustvarjalcem, leto kasneje pa je od iste ustanove pridobila še delovno štipendijo za leti 2016-2017. Trenutno sodeluje v programu Research Studios na P.A.R.T.S.

Sodelavci

Koreografija in izvedba: Ingrid Berger Myhre 
Oblikovanje luči in scenografija: Edwin Kolpa 
Tehnična podpora in vizualna podoba: Sigurd Ytre-Arne 
Fotografije: Sara Anke
Raziskava vizualne podobe in svetovanje: Jenny Berger Myhre 
Zunanje oko: Merel Heering 
Glasba: Jim O'Rourke, Magnus Hængsle 

Podpora

Finančna podpora: Arts Council Norway 
Koprodukcija: Dansateliers Rotterdam (NL), Working Art Space and Production (RO), 4 Culture (RO) 
Podpora: Ministrstvo za zunanje zadeve Kraljevine Norveške
Posebna zahvala: Lasse Passage Nøsted, Soria Laboratoria. 
Gostovanje v Ljubljani podpira Mestna občina Ljubljana in partner Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana

Medijski odzivi

23.10.2018, Koridor umetnosti, Ingrid Berger Myhre: Vrzeli, Maša Radi Buh

Pretekli dogodki

  1. , Plesni in gledališki center, SVŠGL, Ljubljana, SI

SLIKE