Anamaria Klajnšček: ONA

2022

Anamaria Klajnšček: ONA / SHE Foto / Photo: Nora Baylach

ONA je entiteta, sestavljena iz avre mnogih in različnih žensk. Ona je zgrajena iz več nizov plasti in kopice identitet. Ona je čarovnica. Ona je sirena. Ona je žival, a ne vedno ista. Ona je Hekate, Nyx, Eva, Pandora, Lilith, Medusa, Sycorax ... Ona je božanska, a vendar je tudi Ona samo ženska.

Ona ima moči in znanja, ki jih je obdržala tekom zgodovine, tudi ko so postala prepovedana in takšna ostajajo v svetu, v katerem smo. Ona je potrpežljivo čakala, ko so minevali lunini cikli. Ona je pripravljena zakričati kot najbolj strašna sirena in zašepetati kakor čarovnica, ki je preživela celo zažiganje. Ona čuti, da se je bojijo, a je to ne moti. Ona stoji vzravnano. Ona se ne opravičuje več za svoje biti, za svoja dejanja in za prostor, ki ga potrebuje.

Privadi svoje oči na temo. Vidi v njej. Vidi jo. Ona govori vse ženske jezike. Sliši jih. ONA je le ena. Ona je pripravljena razkriti in kazati svoj pravi jaz, svoje globoke vode, svoje temne plati in svojo slepečo svetlobo.


ONA je plesno-glasovni solo performans Anamarie Klajnšček. Avtorica je inspiracijo za predstavo primarno črpala iz treh virov: ženskih likov svoje družine in njihovem arhetipu ženske moči, iz siren kot velikokrat ponovljivih mitoloških bitij in čarovnic kot realnih ženskih entitet oz. takšnem poimenovanju žensk skozi temačno zgodovino, v kateri so na njihov račun nekateri pridobivali moč in oblast. Umetnica je kot osnovo teoretske raziskave in podlage za predstavo ONA med drugim uporabila naslednja dela: Mona Chollet: In defense of Witches, Clarissa Pinkola Estés: Ženske, ki tečejo z volkovi, Silvia Federici: Kaliban in čarovnica, Demetra George: Mysteries of the Dark Moon.

Anamaria Klajnšček (1996) je slovenska plesalka in koreografinja, ki deluje predvsem na področju sodobnega plesa in performansa. Po zaključenem šolanju na SVŠGUGL je študij nadaljevala na amsterdamski Akademiji za teater in ples. V sezoni 2017/2018 je delala v plesnem ansamblu TanzMainz v Nemčiji, kjer je sodelovala s koreografi, kot so Sharon Eyal, GN/MC, Guy Weisman & Roni Haver. Zadnja leta dela kot samozaposlena v različnih plesnih projektih predvsem v Španiji in Sloveniji, kjer nastopa v predstavah koreografov Roser Lopez Espinosa, Pere Faura, Žigana Krajnčana, Guyja Naderja in Marie Campos, ter z lastno kreacijo COSSOC. Slednji je kolaborativen duet s katalonskim plesalcem Magijem Serro, s katerim nastopata na številnih mednarodnih festivalih.

Sodelavci

Koreografija in izvedba: Anamaria Klajnšček
Avtorska glasba: Aurora Bauzà
Kostumografija in besedilo: Gabriela Lotaif
Fotografija: Nora Baylach
Oblikovanje luči: Andrej Hajdinjak
Video: Yari Stepanov
Zvočni tehnik: Damjan Delak
Svetovanje: Maja Delak
Grafična podoba: Natja Jankovič
Besedila: Gabriela Lotaif in Anamaria Klajnšček

Podpora

Producenti: Flota, zavod, Murska Sobota, Emanat, Flota, Ljubljana
Koproducent: Plesni Teater Ljubljana
Podpora: La Visiva, Barcelona
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Posebna zahvala Nori Baylach, Gabrieli Lotaif in vsem čarovnicam mojega rodu.


Kritike

18.10.2022, Sigledal - portal Kritika, Plesna razplastitev ženskega jaza, Ana Lorger
26.10.2022, Neodvisni, Mit in ženska, Nika Šoštarič

Medijski odzivi

18.10.2022, RTVSLO Oder, Anamaria Klajnšček in predstava Ona, Ana Rozman
7.12.2022, Parada Plesa, Anamaria Klajnšček in Oulouy. Dva sola ženskih in moških pogledov!, Daliborka Podboj

Pretekli dogodki

  1. , Monotánc Fesztivál, Bethlen Téri Theater, Budimpešta, HU
  2. , Stolp Škrlovec, Kranj, SI
  3. , Plesni teater Ljubljana
  4. , Plesni teater Ljubljana
  5. , Plesni teater Ljubljana, SI
  6. , Plesni teater Ljubljana, SI
  7. , Plesni teater Ljubljana, SI
  8. , Plesni teater Ljubljana, SI

SLIKE

VIDEO