KNJIGA = DOGODEK + S CIP-om na koncert

11.06.2021 Nova pošta, Ljubljana, SI

KNJIGA = DOGODEK / BOOKE = EVENT Oblikovanje / Design: Nika Lapkovski

V petek, 11. 6., od 15.00 dalje, se bomo Slovenski gledališki založniki predstavili na Novi pošti. 

Na dogodku, kjer bomo stregli z izbrano literaturo po znižanih cenah, predstavitvami knjig drugače, udarno in plesno muziko, dobro družbo sevé, bo na voljo tudi pijača in jedača.

Autdor

  • Knjige po znižanih cenah
  • S CIP-om na koncert • LELEE (Jelena Rusjan, Damjan Manevski, Jan Kmet)
  • DJ set s Tajo

Indor 

  • Predstavitve knjižnih novitet

URNIK: 
15.00
 Otvoritev sejma Slovenskih gledaliških založnikov
16.00 Predstavitev knjige Marc Augé: Hvalnica kolesu (Maska)
17.00 Predstavitev knjige Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) (SLOGI – Slovenski gledališki inštitut)
18.00 Predstavitev knjige Rapsodija za gledališče: Srečanje gledališča in politike v sedmih točkah Alaina Badiouja v njegovem delu Rapsodija za gledališče (Knjižnica MGL)
19.00 Predstavitev knjige Skupnost emancipiranih misli in teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa 2 (Emanat)
20.30 s CIP-om na koncert • LELEE
21.30 DJ Taja

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, kakršni sta Slovenski knjižni sejem in Slovenski dnevi knjige, sčasoma pa smo se začeli vse bolj zavedati tudi dejstva, da nas kljub specifikam naših založniških programov vežejo vsebinske in produkcijske sorodnosti, pa tudi skupno bralno občinstvo. Prav posebej pa nas druži izdajateljska politika s katero v prostor pogosto vnašamo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine. V tem je zagotovo nekaj temeljno političnega. V tem je zagotovo nekaj temeljno političnega.

Druži pa nas tudi posebnost, da se nobena od naših založb ne ukvarja izključno z izdajanjem knjig, saj delujejo pod okriljem zavodov in institucij, ki se ne ukvarjajo le z založništvom, temveč tudi s produkcijo, arhiviranjem ter festivalsko in pedagoško dejavnostjo na področju uprizoritvenih umetnosti. Naše medsebojno sodelovanje se vse bolj prepleta tudi vsebinsko, v tem približevanju pa še vedno ohranjamo temeljno medsebojno raznolikost, saj skupno prihodnost vidimo prav v ločenih strateških obravnavah heterogenosti odrskih praks in njihovih interdisciplinarnih navezav.

PREDSTAVILI BOMO

MASKA 

Marc Augé
Hvalnica kolesu
Prevod: Sonja Dular
Spremna beseda: Tjaša Pureber

Kolesarski protesti v Ljubljani (in sporadično po celi Sloveniji) trajajo že več kot eno leto. Iz praktičnih razlogov kolesarjenja se je kolo med protesti spremenilo v politični simbol, celo simbol antifašizma.
Pogovarjali se bodo: Tjaša Pureber, Janez Janša, Miha Zadnikar in Aleš Mendiževec

Pospremljeno z video instalacijo Hvalnica kolesu:
Kratek video prek različnih, naključnih in malo manj naključnih govorcev – nenaključna: Igor E. Bergant in Marko Peterlin – predstavlja tri ključne dimenzije odnosa do kolesa: oseben odnos posameznika, urbanističen vpliv in športna mitologija. (Idejo zdravega življenja smo namenoma zatrli v kali.)

Video: Asiana Jurca Avci
Idejna zasnova: Aleš Mendiževec


SLOGI – Slovenski gledališki inštitut
Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom
Izbrani dnevniki (1962–1991) 
Urednika Nela Malečkar (MK) in Primož Jesenko (SLOGI)

Dokumentarni pogovor z gosti Vinkom Möderndorferjem, Nino Skrbinšek in Marušo Oblak, tesnimi sodelavci Alje Tkačev, bo predstavil tudi nekaj odlomkov iz dnevnikov. 

Knjižnica MGL
Srečanje gledališča in politike v sedmih točkah Alaina Badiouja v njegovem delu Rapsodija za gledališče
Prevod: Katja Zakrajšek
Spremna beseda: Mladen Dolar

Trije študiozni performerji, dva študenta igre in uveljavljeni igralec prinašajo svojstveno post festum občutje branja te nenavadne literature in s svojimi različnimi vtisi dodajajo na pomenu rapsodičnosti. Slednja je tudi osrednji motiv performativne uprizoritve, ki presega meje klasične bralne uprizoritve teoretskih besedil. 

Koncept in režija: Aljoša Živadinov Zupančič in Nika Korenjak
Kostumografija: Dajana Ljubičić
Vizualije: Asiana Jurca Avci
Performerji: Branko Jordan (MGL), Maks Dakskobler in Mak Tepšić (AGRFT)

EMANAT
Skupnost emancipiranih misli in teles 2
Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa

Na dogodku knjiga = dogodek bomo predstavili enega izmed člankov knjige v nastajanju, in sicer prispevek Pie Brezavšček, ki analizira koreografijo Andreje Rauch Podrzavnik kot afirmacijo zapostavljenih potencialnosti telesa. Prispevek skozi dva formata popisuje delo slovenske koreografinje.

//////////////////////////////////////////////////

knjiga = dogodek
Idejna zasnova: Petra Pogorevc in Alja Lobnik
Oblikovanje: Nika Lapkovski
Video: Vid Hajnšek
Tehnično vodstvo: Igor Remeta za Novo pošto 

Produkcija: Slovenski gledališki založniki: Emanat, Knjižnica MGL, Maska, SLOGI – Slovenski gledališki inštitut

SLIKE