Mark Franko: Plesati modernizem / Uprizarjati politiko

2006

Mark Franko: Plesati modernizem / Uprizarjati politiko oblikovanje/design: Mauricio Ferlin

ISBN: 9789619151129

Cena: 19 €

Št. strani: 237

Opis

Plesati modernizem/Uprizarjati politiko je revizijska obravnava evolucije modernega plesa, ki se zavzema za pogosto spregledano politično razsežnost modernega plesa. Delo odlikuje interdisciplinarni pristop analize sodobnega plesa, v kateri avtor, ameriški plesni zgodovinar in teoretik Mark Franko, posega tako po študijah scenskih umetnosti, feminizmu, teorijah kulture kot tudi študijah sodobnega plesa v razmerju do spola, družbenega razreda in modernističnih politik in estetike. Poleg vnovične kritične analize uveljavljenih ikon in začetnikov sodobnega plesa, kot so Isadora Duncan, Martha Graham in Merce Cunningham, na zemljevid plesne zgodovine vpiše tudi njihove manj znane plesne sodobnike, kot so futuristična koreografinja Valentine de Saint-Point, ameriški levičarski "revolucionarni plesalci" iz tridesetih let 20. stoletja in Douglasa Dunna.
V delu Plesati modernizem/Uprizarjati politiko Mark Franko tako raziskuje zlasti fenomen "modernizma" modernega plesa. Delo oživlja zgodovino, raziskuje vpliv političnega radikalizma ter prinaša ponatis fascinantnega jedra plesne kritike iz tridesetih let 20. stoletja. Franko nasprotuje zgodnjemu zgodovinskemu posploševanju in se zavzema za priznanje estetske integritete znotraj vzpostavljene zgodovine modernega plesa. 

"Raziskovanje Marka Franka o tem, kako estetika formalističnih pristopov modernizma zaobseže razcep med čustvom in ekspresijo, je izredno, ključno delo (...) Frankova knjiga je temeljni, edinstveni tekst za vsakogar, ki skuša razumeti ne le kulturne, temveč tudi politične in družbene implikacije modernizma." - Carol Martin, avtorica knjige Dance Marathons: Performing Culture of the 1920s and 1930s

Mark Franko je izredni profesor na Oddelku za študije gledaliških umetnosti Univerze v Kaliforniji (Santa Cruz). Je avtor številnih knjig iz zgodovine sodobnega plesa, med njimi Plešoče telo v renesančni koreografiji (The Dancing Body in Renaissance Choreography), Ples kot besedilo: Ideologije baročnega telesa (Dance as Text: Ideologies of the Baroque Body), Delo plesa: delo, gibanje in identiteta v 30. letih (The Work of Dance: Labor, Movement, and Identity in the 1930's) (Stanford University Press, forthcoming) in Excursion For Miracles: Paul Sanasardo, Donya Feuer, And Studio For Dance, 1955-1964. Je tudi sourednik zbornika Igranje v preteklosti: Zgodovinske predstave skozi disciplino (Acting on the Past: Historical Performance Across the Disciplines). Njegovi članki o plesu in performansu so objavljeni v različnih teoretičnih in umetniških revijah, kot so Discourse, PMLA, The Drama Review, Res: Anthropology and Aesthetics, Theatre Journal in v številnih antologijah. Mark Franko je tudi plesalec in koreograf ter vodja plesne skupine NovAntiqua, s katero je vse od leta 1985 prisoten v mednarodnem prostoru uprizoritvenih umetnosti. 

Nakup

Mark Franko: Plesati modernizem / Uprizarjati politiko 19€

Prevod: Aleksandra Rekar
Jezikovni pregled: Simona Radež
Strokovni pregled: Katja Praznik
Urednica zbirke: Maja Delak
Urednica knjige: Karla Železnik
Oblikovanje: Maurico Ferlin
Tisk: BIS tisk d.o.o.

Podpora

Založnik: En-knap, Prehodi 2006
Distribucija: Emanat
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Povezave in recenzije

Mark Franko
Delo, Arheologija pozabljenega plesa, intervju, Mojca Kumerdej, 24.02.2007
Dnevnik, Ples kot upor proti absolutizmu, intervju, Tanja Lesničar Pučko, 24.02.2007
Maska, št. 105-106, 2007, Politizacija modernega plesa, Alja Bulič 

SLIKE

DOKUMENTI