John Berger: Načini gledanja

2008

John Berger: Načini gledanja oblikovanje/design: Mauricio Ferlin

ISBN: 9789619199022

Cena: 17 €

Št. strani: 183

Opis

Sedemintrideset let po objavi je tudi v slovenski jezik prevedeno temeljno delo pomembnega misleca, umetnostnega teoretika in kritika, Johna Bergerja. Načini gledanja so že ob svojem izzidu leta 1972 prejeli pomembne nagrade in prinesli do takrat v umetnostnih krogih osovraženemu avtorju pomembno in vidno družbeno pozicijo. 
Načini gledanja je učbenik, priročnik in nepogrešljivo branje za vse tiste, ki si želijo razumeti razmerja med biološkimi, estetskimi in kulturološkimi aspekti vizualne recepcije, ter za vse tiste, ki si želijo ob pomoči Bergerjeve poglobljene analize ponovno premisliti kulturno zgodovino gledanega in videnega. Eseji v knjigi nam predlagajo način, kako razumeti tradicijo in uživati z očmi sodobnosti. Načini gledanja Johna Bergerja je ena od najbolj navdihujočih in vplivnih knjig o umetnosti, ki je bila kdaj napisana v kateremkoli jeziku. Prvič je izšla leta 1972. Nastala je na podlagi BBC-jeve televizijske oddaje.

John Berger je umetnostni zgodovinar in kritik, slikar in romanopisec (za roman G. je prejel Bookerjevo nagrado in nagrado James Tait Black Memorial). Je eden tistih ustvarjalcev, ki jih cenijo tako poznavalci literature kot poznavalci fotografije, filma ali likovne umetnosti. Kot erudit in poznavalec številnih področij je v esejih sintetiziral številna znanja; od umetnostne zgodovine, strukturalizma, antropologije do sociologije in kritične teorije. Izhodiščna referenca omenjenih esejev je bil štirideset let mlajši tekst Walterja Benjamina Umetnina v času, ko jo je mogoče tehnično reproducirati, ki je postavil še danes nepresežene teoretske temelje za razmislek o spremembah, ki jih v našo vizualno občutljivost vnaša tehnična sposobnost neskončnega reproduciranja in množenja podob.

Nakup

John Berger: Načini gledanja 17€

Kolofon

Prevod: Katja Grabnar
Jezikovni pregled: Simona Radež
Strokovni pregled in spremna beseda: Eda Čufer
Urednica zbirke: Maja Delak
Urednica knjige: Karla Železnik
Oblikovanje: Maurico Ferlin
Tisk: Nonparel d.o.o.

Podpora

Založba: Emanat - Prehodi, 2008; 1. ponatis: 2016
Finančna podpora: Javna agencija za knjigo RS,
v sodelovanju z: Buča d.o.o

Povezave in recenzije

John Berger
Mladina, Načini gledanja v slovenščini, 13.01.2009, Petja Grafenauer
Bukla, št. 36 (dec-jan 2009), Načini gledanja, Katja Grabnar
Večer, 28.02.2009, Alenka Pirman
Radio Študent, Kritična analiza uveljavljenih vzorcev gledanja in videnja zgodovine umetnosti v knjigi Načini gledanja Johna Bergerja, 03.03.2008, Miha Colnar
Dnevnik, Nič slabega videl, nič slišal, nič rekel, 23. 4. 2009, Ida Hiršenfelder
Fotografija 39, Načini gledanja, 2009, Ilija T. Tomanić

SLIKE

DOKUMENTI