Laurence Louppe: Poetika sodobnega plesa

2012

Laurence Louppe: Poetika sodobnega plesa oblikovanje/design: Mauricio Ferlin

ISBN: 9789619199084

Cena: 17 €

Št. strani: 299

Opis

Poetika sodobnega plesa je v francoščini izšla leta 1997 in kmalu obveljala za ključno delo na polju teorije in filozofije sodobnega plesa. Izjemno pomembna kvaliteta tega dela je, da se avtorica poglobi predvsem v teoretska in praktična dela števlnih plesnih ustvarjalcev od začetka 20. stoletja pa vse tja do osemdesetih let in jih poveže z nekaterimi temeljnimi filozofskimi uvidi v francoski estetski misli.
Vendar pa Louppova ne uporablja filozofskih konceptov za razlago plesnih praks ali artikulacij, pač pa skupaj s plesom in filozofijo misli plesno dejanje. Celotna knjiga je tako poskus mišljenja plesa, ki se umakne od razlagalnih modelov pa tudi aplikativnih kulturoloških analiz, ki so ples poskušale zajeti predvsem s svojimi metodologijami. 
 

Lourence Louppe (1938 - 2012) je bila  kot zgodovinarka plesa, umetnostna kritičarka, pisateljica in publicistka pomembna priča sodobnega plesa v Franciji. Pisala je za francoski dnevnik Libération, bila je sodelavnka pri reviji Nouvelles de Danse in urednica za ples pri Art Press. Bila jeprofesorica na mnogih umetniških šolah (med drugim na PARTS v Bruslju in na quebeški univerzi v Montrealu). V svojih prispevkih je bila vedno pozorna na to, kako je celota umetniških procesov prepletena z zaznavanjem in mišljenjem. Izhajajoča iz fenomenološke in poststrukturalistične veje francoske filozofije in estetike ter obenem izjemno podkovana v poznavanju zgodovine plesa in plesnih teorij, je v svojem delu oblikovala svojevrsten pristop k umetnosti.
 

Nakup

Laurence Louppe: Poetika sodobnega plesa 17€

Kolofon

Prevod: Suzana Koncut
Strokovni pregled in spremna besedila: Bojana Kunst
Jezikovni pregled: Simona Ana Radež
Urednica zbirke: Maja Delak
Urednik knjige: Peter Kisin
Oblikovanje: Maurico Ferlin
Tisk: Littera Picta

Podpora

Založba: Emanat - Prehodi, 2012
Finančna podpora: Javna agencija za knjigo RS, Centre national du livre

Recenzije

Radio študent, V iskanju poetike sodobnega plesa, Pia Brezavšček, 12.08.2012
STA, Novosti na knjižnem trgu, 12.05.2012
Bukla, Poetika sodobnega plesa
Planet Siol.net, Poetika sodobnega plesa, Neža Mrevlje, 19.07.2012

Pretekli dogodki

  1. , Emanat, Ljubljana, SI

SLIKE

DOKUMENTI