Večer solov SVŠGL 2013

2013

4.h - 2012/13 foto/photo by: Nada Žgank
Poleg Pred-premiere, zaključne plesne produkcije vseh štirih letnikov umetniške gimnazije Ljubljana, ki jo zavod Emanat in Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana (SVŠGL) pripravljata od leta 2003, bomo tudi letos predstavili Večer avtorskih solov dijakinj četrtega letnika. Gre za krajše solistične koreografije maturantov plesne smeri, ki pri pripravi avtorskih solov samostojno raziskujejo izbrano temo in razvijajo lastne koreografske pristope. Letošnja tema se navezuje na umetniško obdobje Lastna soba avtorice Virgine Woolf.

Program večera

1. Nika Grbec: ČRNO V BELEM
»I go back to black«

2. Vesna Fon: MOJ UTRIP
Srce otroku zabije že v četrtem tednu od nastanka. Včasih pride do različnih motenj srca, ki povzročajo padce. Gib izhaja iz mojega spopadanja s srčnimi težavami. Padce v razvoju človeka sem primerjala s padci človeštva v zgodovini.

3. Nastja Smukavec: ODLOČITVE IN TVEGANJA

V življenju nas vedno čakajo pomembne odločitve. Nekatere so pomembne navzven, nekatere pa navznoter. Velikokrat pa nas take pomembne odločitve pripeljejo tudi do nekaj notranjih odločitev, ko se vprašaš, kaj si v življenju sploh želiš početi? Kdo si ti? In kakšna je tvoja pot? Velikokrat nas te odločitve presenetijo in nas postavijo na črto, na rob, kjer si prisiljen tvegati ali pa se umakniti nazaj v svoje staro razmišljanje in stare navade.

4. Katjuša Premk: Skrivati se za...

Sem tista, ki za svojim obrazom, skrivam resnicna custva... Naj bo to veselje, bolecina, gnus ali pa zalost. To pocnem da bi se zavarovala pred ostalimi.

5. Amela Kurtić: ŽENSKA KOT REKLAMNI OBJEKT
Zakaj se mora ženska truditi biti ženska?

6. Lara Božič: Marionettita
"Premajhna je, da bi jo kdo resnično upošteval."
Video: Lara Božič

7. Špela Jager: BITKA NEMEGA HRUPA
Ženska je kot ocean skrivnosti. Na milijone čustev vre po njenem krhkem telesu in samo čaka, da privrejo na plano. Ampak ne more, ker ji nekaj ves čas to preprečuje. Samo močni udarci po prsih, tesnoba in plehko dihanje. In potem…zatišje.

8. Nina Hribernik
Ženska v srednjem veku je vedno morala biti urejena, lepa, mirna in podrejena drugim. Čustva niso bila pomembna in njena edina vloga v življenju je bila, da je bila gospodinja, mati in žena. Solo govori o tem, da ko je ta ženska sama, brez drugih ljudi okoli sebe, pokaže svoja prava čustva.

9. Ana Lah: Konkretni ples ali jaz z njimi

Je oseba, ki se ob prijateljicah v nakupovalnem centru hihita, histerično deli nasvete in posluša neskončno veliko nepomembnih podatkov, ista oseba, ko sedi sama zamišljena na avtobusu, njen izraz je brezizrazen njene misli pa divjajo in preskakujejo iz ene na drugo v nepovezanem vrstnem redu? Kaj pa se zgodi, ko je sama s svojim fantom? Kaj ima ta oseba v teh odnosih skupnega?

10. Alja Branc: OGLEDALO V MENI
Tifanny je emancipirana, močna ženska, ki je enakovredna moškemu. Če je hotela postati taka, je morala skrivati svoja čustva in postati brezobrazna. Posledica tega pa je samota in nesprejemanje same sebe, zato namesto da bi v ogledalu videla svoj obraz, vidi svoj tilnik, kar pomeni da se ne more soočiti sama s seboj. (po sliki: René Magritte)

11. Maja Pejić: NEURATELEŠENOST

Glas žrtve in napadalca se spajata v um. Stopila je v čevlje nadrejenega in nadrejala ljudem okoli nje. Vodila jih je. Brez usmiljenja, s pridihom sarkazma jim je škodoželjno poveljevala. Spomnimo se naciz..včasih pa nas pokoplje lastna roka. Ponos, ki jo je prej povzdignil, jo je potem ugonobil. Končala je na začetku. Ostudnost njene duše je sedaj prah, ne boj se.
Sam se odloči kdo si in zakaj te ni.

12. Maša Struna: Liberte de choix-svoboda po izbiri
Sem gospodarica lastnega sveta, misli in dejanj. Sama izberem in izoblikujem pojem svobode. Sama si lahko odstranim svobodo govora, svobodo dejanja, sluha, gibalnih udov... Le jaz si lahko nataknem nenarvne okove, ki me bodo vezali na prvobitno zensko.

13. Maša Hawlina: VIDETI SE VIDETI

Kompleksnost telesa, lepote in samopodobe, ki so pod stalnim diktatom oglaševanja, mode, medijev, postavlja mnoga vprašanja: kako se oblačiti, hoditi, koliko tehtati, kako biti spolno privlačna in zaželena? To, nas prepričujejo, naj bi bilo središče ženske identitete, ki mora biti grajeno skrbno, nadzorovano in disciplinirano!
Video: Enya Belak

14. Lea Orož: Nakit
Ženska polna nakita. Včasih se ljudje ne zavedamo da si življenje omejujemo sami. Skozi ples se vedno bolj zavedam da imam na sebi nakit, ki me omejuje. Poskušam se ga znebiti in na koncu grem z odra kot ponosna in močna ženska novim preizkušnjam naproti.
Video: Ana Čigon


Mentorica in umetniška vodja večera: Nina Fajdiga

PODPORA

Produkcija: Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Emanat
V sodelovanju: Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo


Pretekli dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI

SLIKE