Luka Prinčič: trans.fail/xenotopic.network

2022

Luka Prinčič: trans.fail/xenotopic.network

Opis

Projekt trans.fail je kinozvočna in (po potrebi tudi) spletna serija avdiovizualnih raziskovanj, ki temeljijo na vzniku sinestetičnega prostora, ki ga povzročita tesno povezana in sinhronizirana zvok in gibljiva podoba.

Ob tem je centralno vprašanje raziskave povezano z sodobnim življenjskim okoljem, ki je v resnici (že) transmedijsko. V tem kontekstu je subjekt razumljen in doživljan kot vpet v funkcionalnosti in delovanja kiborginje, pomembno vprašanje pa se zdijo njene pravice. Ob tem skozi mrežo različnih silnic ne izostane patriarhalni beli hetero cis kalup in mehanizem discipliniranja, oblikovanja in vzgajanja. Zato je trans.fail tudi informiran s strani študijev spolov in feminizmov.

Poglavje xenotopic.network se naslanja na koncepte tujega (xeno), prostora (topic/topos) in omrežja (network) kot izvorne inspiracije. Vse te koncepte lahko razumemo in beremo na različne načine, iz njih vznika kritično branje sveta kot prepleta možnosti:

"Tehnologija ni inherentno progresivna. Njene rabe so spojene s kulturo v pozitivni povratni zanki, ki onemogoča linearno sosledje, predvidevanje in absolutno previdnost. Tehnoznanstvena inovacija bi morala biti povezana s kolektivnim teoretskim in političnim mišljenjem, v katerem ženske, queer in spolno nekonformne osebe igrajo vlogo brez primere. Resnični emancipatorni potencial tehnologije ostaja neuresničen. Ker jo hrani trg, njen hiter razvoj izravnava prenapihnjenost, elegantna inovacija pa se predaja kupcu, čigar inertni svet dekorira." (Laboria Cuboniks)

"… trenutno v igri ni nič drugega kot redefiniranje odnosa med teritorijem in omrežji. Trenutno se na celotnem nizu dogajajo velike geopolitične preureditve, od fizične infrastrukture do informacijskih, finančnih in denarnih omrežij. To so poskusi določanja 'digitalnih ozemelj' in spopadanja s tem, kako opredeliti in uveljaviti nekakšno 'digitalno suverenost' v prostoru omrežja. In kriptografske tehnike so jedro takšnih nastajajočih ureditev." (Jaya Klara Brekke)

Avdiovizualna kompozicija bo premierno v živo izvedena kot avdiovizualni performans na festivalu V-F-X Ljubljana, ki ga organizirata SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka. Več: http://www.scca-ljubljana.si/v-f-x-ljubljana-2022/.

Sodelavci

programiranje, glasba, video: Luka Prinčič

Podpora

Produkcija: Emanat
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi

18.05.2022, Dnevnik, V iskanju izvirnih idej
19.05.2022, STA, V kinoteki začetek festivala avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana
21.05.2022, Delo, Luka Prinčič: trans.fail
07.07.2022, SIGIC, Odzven, Kamizdat na glasbenem sejmu v Londonu
09.07.2022, Culture.si, Luka Prinčič at Iklectica Experimental Music & Book Fair in London
30.4.2023, Cirkulacija2, RADART # 14: SONOR(N)OST

Pretekli dogodki

  1. , Cirkulacija2, Ljubljana, SI
  2. , IKLECTIKA 2022, London, GB
  3. , Cukrarna.bar, Ljubljana, SI

SLIKE

DOKUMENTI