Kolektiv Feminalz prejel nagrado Ženske o ženskah!

2023

Feminalz - Tatovi podob / The Feminalz - Image Snatchers Foto / Photo: Nada Žgank

V sredo, 8. marca, je Mesto žensk izmed 180 nominacij razglasilo pet dobitnic nagrad za feministične junakinje - Ženske o ženskah.

Letošnje prejemnice nagrad so postale: Tita Mayer; novinarka in urednica Radia Slovenija, ki ozavešča širšo javnosto položaju žensk v slovenski in tuji družbi, Feminalz; kolektiv transspolnih entitet, ki se izraža s svojo koreografsko in performativno prakso v feministični Tehnoburleska Tatovi podob; Jasna Podreka, sociologinja, raziskovalka, ki deluje na področju preprečevanja nasilja nad ženskami; Lezbična četrt, umetniško-aktivistični festival, ki odslikava ter soustvarja tukajšnjo lezbično umetnost, gibanje, skupnost in ustvarjalnost in Nada Žgank fotografinja, ki pomembno prispeva k ohranjanju kulturnega spomina in zgodovinjenju številnih umetniških projektov, socialno-aktivističnih pobud, festivalov, performansov, koncertov in razstav.
 

Obrazložitev članic komisije - Pia Skušek (FPZ Z’Borke), Evan Grm (Pravna mreža za varstvo demokracije), Tamara Zablocki (Društvo SOS telefon), Neža Oder (Zavod Koroška Pride) in Suzana Tratnik:

Feminalz je kolektiv transspolnih entitet, ki se izraža s svojo koreografsko in performativno prakso v feministični tehnoburleski Tatovi podob. Z avtorskimi točkami od prve uprizoritve leta 2013 skozi polje sodobne burleske in kabareta izziva družbene norme in politično korektnost, uprizarja ostro politično satiro in z »zabavno igro v preoblačenju« iz norosti družbenih vlog izloča, osvetljuje in karikira tiste vidike, ki gledalke hkrati spravljajo v smeh in grozo. »Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog,« kolektiv piše o predstavi. »Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne.« Vprašanja, ki jih Tatovi podob jemljejo pod drobnogled, so vprašanja sramu, tabujev in cenzure, umeščena v samonikle prostore ter kontekste kvira, telesa in (njegove) reprezentacije. S tematiziranjem mejnih identitet v mejnih narativih tako vztrajno dajejo glas in mesto angažirani opolzkosti tiste vrste, ki zna razgaliti perverzijo družbenih norm, dešifrirati konstrukte ukleščanja in skozi telesno(st) osvobajati. Underground performans, ki bo aprila praznoval desetletje obstoja, se nenehno razvija in spreminja v času, zato nobena ponovitev ni enaka predhodni. Tatovi podob tako – kot je podobam v naravi – nenehno nastajajo. Njihov domači oder je Klub Gromka v AKC Metelkova mesto.
8. 3. 2023, Mesto žensk, Nagrada Ženske o ženskah

SLIKE