Emanat novice - julij in avgust 2012

2012

Matija Ferlin: Sad Sam /Almost 6/

13.,14. in 15.07.
- Santarcangelo, Piazza, IT

napovedujemo jeseni:
09.,10. in 11.11. - Le Colombier, Bagnolet, FR - v sodelovanju z Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis v okviru "Croatie la voici" dogodkov
23.11. - Dansem 2012, Marseille, FR

V solo predstavi sad sam /almost 6/ želi Matija Ferlin raziskati otroški um, ki ga ne pogojuje nič, niti lastni obstoj. V procesu odraščanja zavest trči ob družbene norme in omejitve, ki jih občuti kot zatiranje in teror. Vsi fiktivni liki iz otroštva postanejo sovražniki. Dejstvo, da moramo odrasti pa vodi v nepopolnost, ki dela naša življenja in načine preživetja svojske in posebne.



Matija Ferlin: Sad Sam Lucky


22.07.2012 - Festival plesa in neverbalnega gledališča, San Vinčenti, HR

Predstava Matije Ferlina Sad Sam Lucky je fizičen odgovor na ustvarjanje slovenskega avantgardističnega pesnika Srečka Kosovela (1904-1927). Kosovelova izpovedna poezija je neprecenljiva, globoka in presunljiva ter v duhu sodobna, polna notranjih napetosti in stilističnih podob, in hkrati revolucionarna v idejah, ki se prepletajo z neposrednimi razmisleki o pesnikovi lastni osebnosti.
Opirajoč se na neusahljivo relevantnost Kosovelovih verzov, njegovo iskrenost, melanholično preroštvo in sentimentalno tragičnost, Ferlin v SAD SAM Lucky ustvari izjemno fizičen, turbulenten in emocionalen poklon temu samosvojemu avantgardističnemu pesniku.




IDOCDE - International Documentation of Contemporary Dance Education


IDOCDE aktivnosti v mesecu avgustu 2012:
13.-17.08.2012 - srečanje vseh partnerjev mreže IDOCDE - Ponderosa, Stolzenhagen, DE
sodelujejo: Anja Bornšek, Maja Delak, Andreja Kopač, Kaja Lorenci, Nina Meško, Vita Osojnik, Sinja Ožbolt, Petra Pikalo, Luka Prinčič, Nataša Tovirac

IDOCDE aktivnosti v mesecu novembru 2012:
09.-11.11.2012 - srečanje mentorjev mreže IDOCDE -WOrkshop  Foundation, Budimpešta, HU

Plesno izobraževanje je vedno nastajalo v živi interakciji med plesalci - učitelji in učenci. Plesalci dobivajo napotke ustno in večinoma so le-ti pospremljeni s fizično demostracijo. Omenjeni proces se dogaja zgolj med učiteljem in učencem in velikokrat ni zapisan, včasih ni reflektiran, manj morda v razmisleku, kot je to že veliko bolj značilno za plesne predstave. Posledica tega je, da nemalokdaj sodobno plesno izobraževanje velja za nek proces, ki se dogaja v krogu plesnih praktikov in je zato nedostopno, prenos znanj pa podvržen pozabi, zgublja se zavedanje o koreninah nekega vira informacij ali genealogija določene plesne prakse. Dediščina in korenine našega fizičnega znanja so kar prehitro izgubljive.

Namen IDOCDE mreže je zapolniti to verzel z dokumentiranjem pedagoških procesov plesa in jih izpostaviti kot orodja za vse, ki se ukvarjajo s plesno pedagogiko. IDOCDE bo spletni forum namenjen prostemu deljenju. Pilotska faza bo zaključena julija 2013, ko bo spletna platforma objavljena in dostopna vsem zainteresiranim.

V prvih dveh pilotskih projektih so k projektu pristopili organizacije in njihovi predstavniki:
Kerstin Kussmaul / Wiener Tanzwochen (Dunaj, AT); Eszter Gál / Workshop Foundation (Budimpešta, HU); Jan Burkhardt / k3- Choreographisches Zentrum Hamburg / Tanzplan Deutschland (Hamburg, DE); Stephanie Maher / Ponderosa Tanzland / (Stolzenhagen, DE); Iñaki Azpillaga / Ultima Vez vzw (Bruselj, BE), Defne Erdur Bektik / Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (Istanbul, TR), Charlotte Darbyshire / Independent Dance (London, GB), Rasmus Ölme / Cullberg Ballet (Stockholm, SE), Sophie Gérard / Le Pacifique / CDC (Grenoble, FR), Malcolm Manning / Eastern Finland Sports Institute (Joensuu, FI), Maja Delak / Emanat (Ljubljana, SI), John Taylor / Stichting Zwaanprodukties (Amsterdam, NL).

lokalni partnerji IDOCDE v Sloveniji: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Srednja vzgojitelska šola in gimnazija Ljubljana
finančna podpora: Program Vseživljenjsko učenje EU



Laurence Louppe: Poetika sodobnega plesa

Nova knjiga v zbirki Prehodi!

Poetika sodobnega plesa je v francoščini izšla leta 1997 in kmalu obveljala za ključno delo na polju teorije in filozofije sodobnega plesa. Izjemno pomembna kvaliteta tega dela je, da se avtorica poglobi predvsem v teoretska in praktična dela števlnih plesnih ustvarjalcev od začetka 20. stoletja pa vse tja do osemdesetih let in jih poveže z nekaterimi temeljnimi filozofskimi uvidi v francoski estetski misli. Vendar pa Louppova ne uporablja filozofskih konceptov za razlago plesnih praks ali artikulacij, pač pa skupaj s plesom in filozofijo misli plesno dejanje.

prevod: Suzana Koncut
spremna beseda: Bojana Kunst

cena knjige: 17€ + poštnina
Knjiga bo dostopna v spletni prodajalni Buča.
Knjigo lahko naročite tudi na info@emanat.si in jo prevzamete v pisarni zavoda Emanat na Trgu prekomorskih brigad 1, 1. nadstropje, pisarna 104, ob vnaprejšnjem dogovoru po telefonu: 01-4305-724.




JESENI NAPOVEDUJEMO ŠE:

- 12.09. - Maja Delak & Luka Prinčič: Sublimation Revision - ICMC 2012, Metelkova mesto, Ljubljana, SI
- 30.09.-06.10. - AGON delavnica - Maria Hassabi: PO POTI PODOB, koreografska delavnica; PTL, Ljubljana, SI (v sodelovanju s festivalom Mesto žensk)
- 06.10. - predstavitev delavnice PO POTI PODOB; PTL, Ljubljana, SI (v sodelovanju s festivalom Mesto žensk)
- 08.10. - Maria Hassabi: SoloShow, PTL, Ljubljana, SI (v sodelovanju s festivalom Mesto žensk)
- 12.10. - Cyposium - Maja Delak & Luka Prinčič: Transmittance predstavitev
- oktober 2012 - pričetek jesenskega sklopa rednih AGON delavnic - Irena Tomažin: Glasna delavnica (v sodelovanju z JSKD)
- oktober 2012 - pričetek plesnih delavnic za otroke v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem ljubljanskim
- 25.-27.10. - Matija Ferlin: Drugi sočasno - premiera in ponovitvi; INK, Pulj, HR
- 07.-09.12. - Irena Tomažin: Osameli glasovi - premiera in ponovitvi; Cankarjev dom, Ljubljana, SI

Več podrobnosti sledi v prihodnjih novicah ali pa na info@emanat.si.



SLIKE