Srečevanja glasov - pogovori

09.05.2013
Pogovori Srečevanja glasov o današnjih pojavitvah ljudske glasbe na koncertnih in gledaliških odrih ter o razvoju samega projekta Srečevanja glasov.

Pogovori / Talks - 09.05.2013 foto / photo by: Nada Žgank

O dogodku

Zdi se, da je povezovanje sodobnih odrskih umetnosti z ljudskimi pesmimi in ustnim izročilom, jalovo početje – da pripadata različnim svetovom in časovnostim in ju je nesmiselno vzporejati, kajti preti nevarnost, da najdevamo presplošne in preohlapne povezave.

Vsako obdobje se srečuje s svojim predhodnim obdobjem – vsako obdobje, ki je v nekem trenutku sodobno in se v naslednjem obdobju izkaže za preteklo, tako išče korenine, iz katerih izhaja in gleda v prihodnost, v kaj se bo razraslo. Tako se umetniška gibanja srečujejo s predhodnjimi in lahko raziskujejo in analizirajo, kako so bila pogojevana, zasajena, na nek način že oblikovana iz svoje preteklosti.

Ljudska pesem je kot živa preteklost, ki nam pripoveduje o nas samih, o načinih našega bivanja in izražanja. Ljudska pesem je na nek način živo znanje in vednost, ki se prenaša iz roda v rod.

Projekt Co-voicings / Srečevanja glasov je projekt o srečevanju glasov in je osredotočen na prepletanje tradicionalnega petja in vednosti ljudskega izročila s sodobnimi umetniškimi praksami.  Preko povezovanja različnih kulturnih kontekstov se bodo izvajale delavnice, okrogle mize ter gostovanje predstave Okus tišine vedno odmeva v letu 2013 / 2014 v Sarajevu, Novem Sadu, Wroclawu in Ljubljani.

Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: European Cultural Foundation, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
Partnerji: Crvena (Sarajevo, BiH), Instytut im. Jerzego Grotowskiego (Wroclaw, PL), Ogledalo - INTERZONE (Novi Sad, SRB)

Pretekli dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  2. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  3. , Theatre Laboratory Space, Wroclaw, PL
  4. , Theatre Laboratory Space, Wroclaw, PL
  5. , Interzone festival, Novi Sad, RS
  6. , Cankarjev dom, Ljubljana
  7. , Cankarjev dom, Ljubljana

SLIKE

DOKUMENTI