Pogovor št. 5: Andreja Rauch Podrzavnik - Pia Brezavšček

27.10.2015
delovni materiali, fotografije in drugi arhivski fragmenti

Pogovor št. 5: Andreja Rauch Podrzavnik - Pia Brezavšček foto/photo by: Nada Žgank

Opis

Andreja Rauch Podrzavnik kot koreografinja kontinuirano deluje že več kot petnajst let. Katere rdeče niti njenega ustvarjanja in načinov delovanja lahko skupaj povlečemo in kaj se je medtem spremenilo? Kako se metode (delovanja in same koreografije) razvijajo in prilagajajo glede na zanimanje, življenjske okoliščine in spreminjajoče se pogoje dela? Lahko to vsakokratno izpodkopavanje že izdelane metodologijo prinese tudi kakšne pozitivne učinke na delo umetnosti in na njeno vsakokratno osmišljevanje? Ob pregledovanju delovnih materialov, fotografij in drugih arhivskih fragmentov se bomo pogovarjali, kaj spili in morda tudi kakšno stvar preizkusili.

Biografiji

Andreja Rauch Podrzavnik je koreografinja in pedagoginja, letošnja prejemnica nagrade Ksenje Hribar v kategoriji koreograf/avtor. Je ustvarjalka mnogih avtorskih kot tudi kolektivnih projektov. Leta 2009 je soustanovila Zavod Federacija in je članica kolektiva Federacija. V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, oblikovalci, igralci, pevci in plesalci. V zadnjih letih pa v svoje projekte vključuje različne skupine ljudi (upokojenci, otroci, slepi in slabovidni), s katerimi predhodno sodeluje. Ples pojmuje kot način obnašanja in v tem odkriva potenciale, ki jih gib in ples nudita za različne kontekste. Tesno sodelovanje z glasbeniki in skladatelji dodaja njenemu zanimanju za kompozicijo, tudi kot stične točke različnih medijev. Plesa kot estetskega fenomena ne jemlje za samoumevno, pač pa vedno znova vzpostavlja razlog zanj.
Študirala je med drugim na London Contemporary Dance School, kjer je leta 1999 prejela naziv Master of Arts.
Za svoje delo je prejela nagrado strokovne žirije festivala Gibanica 2007 za predstavo Tkalci, 2004 nagrado Povodni mož za predstavo Kostanjevo rjava, 2003 pa je bila izbrana v reviji Dance Europe, Critics' Choice med najboljšimi plesnimi ustvarjalci. Kot članica kolektiva Federacija je prejela Plaketo Mete Vidmar (za delo z mladimi, 2014).
Podrobneje na Slovenskem koreografskem imeniku

Pia Brezavšček je samozaposlena v kulturi, diplomirana filozofinja in umetnostna zgodovinarka s pedagoškim strokovnim izpitom. Delovala je kot publicistka kritičarka in teoretičarka sodobnega plesa, gledališča in širše sodobno umetniških praks na Radiu Študent, v dnevniku Večer, reviji Maska, Dialogih, Ekranu, Kinu! Itd. Leta 2013 je bila ena izmed selektoric festivala Gibanica. Leta 2013 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesno kritičarko. Trenutno se zapleta v dramaturške projekte.  

Medijske objave

27.10.2015, Radio Študent, Dan avdiovizualne dediščine, Metodologije beleženja, Kristina Pranjić
30.10.2015, MMC RTV SLO, Koreografija neplesnih teles, Nenad Jelesijević

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE