Tatovi podob

28.12.2023 Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, SI

Novoletna tehnoburleska Tatovi podob Foto / Photo: Marijo Zupanov

Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno. Ta zabavna igra v preoblačenju in njihovo vedenje je rezultat velike zgodovinske osvoboditve seksualnosti in teles posameznikov od družbenih spon. Zadovoljni v eklektičnem hrupu medijskega podobja raztegujejo popularne posnetke in jih zgrizejo do nezaslišanih oblik, ki zbujajo krohot ali obup. Tatovi podob ne iščejo smisla, temveč užitek. Kajti užitek je hedonistično loščilo, s katerim so premazali vsakdanje predmete in iz njih napravili nekaj izjemnega. Tehnoburleska s fizičnimi in čustvenimi telesi spreminja programsko kodo v družbi, ki končno dopušča odprto šifriranje lastnih omejenih neumnosti.

Štiri noči zatem, ko bodo adventni venci prižgali komaj četrto svečko, bodo emanacije kolektiva The Feminalz upihnile že deseto. Seznam podob, ki so jih že ukradle, je dolg kakor brade debeluhov, ki pretendirajo na funkcijo maskote tega časa. Kakor katikature tolstih kapitalistov, se bohotijo s polnimi malhami, da nevzdržen svet naredijo malo znosnejšega. Božični dedki miklavži ali Tatovi? Tatovi kakopak, so bodika za oči, kritične grlice statusa quo in zviti kot sarme vas vabijo na jubilejni praznični banket. 28. decembra v Slovenskem mladinskem gledališču, vas bodo obiskale prikazni z božične preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Naj vaša usta ne bodo polna zgolj praznih zaobljub, naj bo v njih tudi smeh, in naj bo v vaših srcih veselje večno sveže kot pravkar olupljena mandarina.


Z vami bodo Feminalz: Crucial Pink, Tristan Bargeld, H.P.D. (hormonal perturbator in decay), Dee Dee Void, Mad Jakale, GlitterAid, Musée-Cunt, Rebellious KITCH Controversy, Belinda, Gospod Magdalenca in gostje

Izbor in originalna glasba: Feminalz in Luka Prinčič


Oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel
Oblikovanje maske in frizur: Tina Prpar

Kostumografija: Tanja Pađan/Kiss the Future
Produkcija: Emanat
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Trajanje: 90 minut

Vstopnina: 15 € / 9 €
Spletni nakup vstopnic: https://smglj.mojekarte.si/si/tehnoburleska-tatovi-podob/vstopnice-1175637.html
Informacije: info@mladinsko-gl.si

SLIKE