Založniška “trafika”

28.05.2021 CoFestival, Kino Šiška, Ljubljana, SI

Slovenski gledališki založniki / Slovenian Theatre Publishers

Založniška “trafika”
11. 00 – 19. 00
prost vstop

SLOVENSKI GLEDALIŠKI ZALOŽNIKI (Slovenski gledališki inštitut, Knjižnica MGL, Festival Borštnikovo srečanje, zavoda Maska in Emanat), se bodo na CoFestivalu predstavili z izborom novitet, temeljnih del in založniških zanimivosti, namenjenim strokovni in širši javnosti. Založniško ‘trafiko’ lahko obiščete prvi dan festivala, med 11.00 in 19.00, pred Kinom Šiška in izkoristite ugodno ponudbo knjižnih izdaj.

CoFestival, mednarodni festival sodobnega plesa, si že od samega začetka prizadeva delovati kontekstualno in upoštevati razsežnost javnega časa, v katerem nastajajo sodobni ples in scenske umetnosti. Možnost razvoja področja smo ves čas povezovali s poznavanjem njegove preteklosti in analitičnimi sposobnostmi za razumevanje časa in okolja, v katerem se odvija ustvarjalnost in proizvodnja sodobnega plesa. Diskurzivnost sodobnega plesa smo vselej razumeli kot njen konstitutivni del. Zato smo domače založnike, ki izdajajo dragocene knjige s sodobnoplesnega področja, vselej razumeli kot svoje partnerje in zaveznike. Obiščite nas in kupite kakšno od knjig, ki vam bodo pomagale sodobni ples premisliti s katerega od nepričakovanih vidikov.

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena leta 2016 z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, kakršni sta Slovenski knjižni sejem in Slovenski dnevi knjige, sčasoma pa smo se začeli vse bolj zavedati tudi dejstva, da nas kljub specifikam naših založniških programov vežejo vsebinske in produkcijske sorodnosti, pa tudi skupno bralno občinstvo. Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine. V tem je zagotovo nekaj temeljno političnega.

Druži pa nas tudi posebnost, da se nobena od naših založb ne ukvarja izključno z izdajanjem knjig, temveč so vpete v širše sisteme, saj delujejo pod okriljem zavodov in institucij, ki se ne ukvarjajo le z založništvom, temveč tudi s produkcijo, arhiviranjem ter festivalsko in pedagoško dejavnostjo na področju uprizoritvenih umetnosti, kar pomeni, da si prostor za izdajanje knjig vedno znova nekako odščipnemo in si ga izborimo. Naše medsebojno sodelovanje se vse bolj prepleta tudi vsebinsko, v tem približevanju pa še vedno ohranjamo temeljno medsebojno raznolikost, saj skupno prihodnost vidimo prav v ločenih strateških obravnavah heterogenosti odrskih praks in njihovih interdisciplinarnih navezav.

V SLOGI poleg zbirke Dokumenti, Slovenskega gledališkega letopisa ter znanstvene revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater (v sozaložništvu z AGRFT) izdajajo tudi monografske študije o slovenskih gledaliških ustvarjalcih, gibanjih in fenomenih. V Knjižnici MGL, ki deluje pod okriljem Mestnega gledališča ljubljanskega, izdajajo izvirna in prevodna strokovna dela s področja sodobnega gledališča, plesa, performansa in drugih oblik uprizoritvenih umetnosti, obenem pa raziskujejo pristope k arhiviranju in zgodovinjenju slovenske gledališke prakse.

Knjižni program Založbe Maska sestavljajo zbirke TRANSformacije, Mediakcije in Posebne izdaje, ki vsaka po svoje pokrivajo široko razvejano področje sodobnih scenskih umetnosti, od gledališča, sodobnega plesa in baleta do performansa, multimedijske ter novomedijske umetnosti, ter družbene in politične teorije. Založniška dejavnost zavoda Emanat obsega zbirke Prehodi in Prehodi XS, namenjena pa je izdajanju domačih in prevodnih strokovnih del s področij, ki so na različne, tudi potencialne načine prepletena s plesom.

Festival Borštnikovo srečanje ob programskih publikacijah od leta 2018 izdaja edicijo Borštnikov prstan, občasno pa pripravijo tudi posebne/priložnostne knjižne izdaje. Zbirka Borštnikov prstan je posvečena poglobljeni predstavitvi prejemnic in prejemnikov najpomembnejše slovenske nagrade za igralsko ustvarjalnost – Borštnikovega prstana.

SLIKE