Lifecutter: Siclar

2015

Lifecutter: Siclar oblikovanje/graphic design: Andro Giunio

Cena: 12€

Opis

Predstavljaj si gozd, zelen, a temačen, saj se dan nagiba h koncu. Ozreš se naokoli in vidiš, da se mrači. Sence postajajo abstraktne, jasni obrisi oblik se zabrisujejo. Gozd se prične premikati v svojem ritmu, rojeva se noč.

Takšno poetično in imaginarno prizorišče bi lahko predstavljalo primeren uvod v Lifecutterjevo mračno in zvokovno popačeno glasbo, ki emocionalne in čutne prvine raztaplja v abstraktni ostrini in hrupu. Naključnega poslušalca bo morda presenetilo, da se Lifecutter najbolj identificira in najdeva svoj navdih prav v gozdnatem in zelenem hribovju, ki obkroža njegovo rojstno mesto Hrastnik – sploh če vzamemo v obzir zgodnjo industrializacijo tega območja in številne implicitne reference na težaško delo okoliških rudarjev v delih drugih umetnikov iz tega področja (Laibach niso edini primer, so pa verjetno med najbolj znanimi), kot tudi samo intenzivnost Lifecutterjeve glasbe.

Človek, ki stoji za pričujočo elektronsko pustolovščino, še zdaleč ni novinec na področju glasbenega raziskovanja. Njegova pot je dolga in raznolika: igral je bas v več lokalnih hardcore punk bendih (Request Denied, denimo), flavto v lokalni godbi na pihala, z indie rock odvodi se je spoprijel v Icarus Down, svojo skladateljsko žilico za elektro-pop senzibilitete pa je raziskoval v projektu Neon Spektra. Njegova vsestranskost je očitna, kar potrjuje tudi njegovo sodelovanje z dolgoletnim prijateljem Nevenom M. Agalmo v duu Ontervjabbit. Lahko rečemo, da raziskava različnih plati nojza v duu Ontervjabbit ter Lifecutterjeva nenasitnost po zvoku, ki je v devetdesetih nastajal v angleški Warp Records, prestavljata najbolj prepoznaven vpliv na pričujoči album.

Glasbeniki so taki in drugačni. Poti, ki so jih oziroma jih še bodo prehodili, so najrazličnejše. Vendar si lahko mislimo, da so njihove poti hkrati tudi vedno tlakovane z vprašanji o formi in vsebini prihodnje plošče ali naslednjega projekta ter vrednotenjem preteklih in odločanjem o prihodnjih metodologijah, materialih, strukturah in opremi. Pričujoča plošča razkriva umetnikovo zavestno odločitev, da se ogne oziroma postavi na stranski tir splošno uveljavljene strukture komadov. Na albumu bomo tako redko – če sploh – zasledili prehode ('bridge'): elektronski bobni dolgotrajno in neprekinjeno udarjajo in nato nenadoma potihnejo, konci komadov se spretno izmikajo ustaljenim vzorcem.

Čeprav si bodo poslušalci seveda ustvarili lastne podobe ob poslušanju plošče, naj se za zaključek vrnem k metafori mračnega zelenega gozda. Večni, nenehni in ponavljajoči se procesi rasti, rojstvo, smrt in razkrajanje, ki so medsebojno prepleteni, soodvisni, ki hkrati zavirajo in spodbujajo, se v ciklih razvijajo in propadajo... Obstaja ponovitev in obstaja čas. Veliko časa.

(L. Prinčič)

Seznam skladb

01. Membrane Twich     
02. Dark Marrow
03. Cortex
04. Pulse Ventor
05. Tremor
06. Anvell
07. Medulla
08. Siclar
09. Axon Memory Cycle

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš), CDr in posebne omejene edicije CDr in USB so na voljo preko  kamizdat.bandcamp.com

Sodelavci

Glasba, mix, mastering: Domen Učakar
Oblikovanje: Andro Giunio
Fotografije in besedilo: Luka Prinčič
Tisk in izdelava: Maruša 'Maruji' Hren
Ustvarjeno pod Creative Commons Attribution-Share Alike (CC BY-SA) licenco www.creativecommons.com/licence

Recenzije in objave

03.08.2015, HRUPmag recenzija, Matjaž Gerenčer
05.05.2015, Radio Študent, 100 decibelov, Intervju, Matej Mihevec
06.05.2015, Odzven, Sigic, Lifecutterjev debitantski sunek, Andrej Tomažin
11.05.2015, Radio Študent, RŠ recenzija, Lifecutter, Matej Mihevc
06.06.2015, Subsite, InMusicMent
13.06.2015, Radio Študent, Tolpa Bumov, Lifecuter - Siclar, Jaša Bužinel
14.06.2015, Koridor, Kratkice (24. teden 2015), Andrej Pervanje
10.08.2015, terapija.net, Lifecutter: Siclar (Kamizdat, 2015)
05.10.2015, RTV SLO, Na piedestal: Lifecutter s prvencem Siclar, Jolanda Fele
11.10.2015, Radio Študent, The Soft Moon, Phase Fatala, Lifecutter, Una Larisa Pečovnik
26.12.2015, Radio Študent, Pimpati leto 2015, glasbeno uredništvo
21.01.2016, http://beehy.pe/best-of-2015/slovenia-3/, Hrupmag

Pretekli dogodki

  1. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  2. , @Soft Moon, Kino Šiška, Ljubljana, SI
  3. , RIIBA, Izola, SI
  4. , INmusicMENT, Palach, Rijeka, HR
  5. , AU, Wien, AT
  6. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE