Maja Delak & Luka Prinčič: Transmittance #1.5

2016

Maja Delak & Luka Prinčič: Transmittance#1.5 Oblikovanje/design by: Tina Ivezić

Opis

»Transmittance #1.5« je editiran zvočni posnetek avdio-vizualnega dogodka, ki je potekal v živo na spletu poleti leta 2011. Pri izvedbi telematskega performansa so bili uporabljeni realnočasovni podatki o položajih Zemljinih satelitov, ki jih objavlja NORAD in ki so bili podlaga za zvočne teksture, publika, ki je sodelovala preko spleta, pa je s svojimi predlogi strukturirala posamezna poglavja nastajajoče zvočne zgodbe.

Projekt Transmittance je bil aktiven med leti 2010 in 2013 in je raziskoval umetniško sodelovanje, ki je lokalno, globalno, mreženo in oddajano (broadcasting/ streaming). Vključeval je umetniško skupino performerjev, vizualnih umetnikov, glasbenikov in računalniških programerjev, ki so raziskovali performativne možnosti oddajanja in teleprezence s ciljem kreiranja novih oblik performansa in občinstva. 

Transmittance #1.5 je kot ena številnih različic nastala v sodelovanju z Galerijo ESC iz Graza. Maja Delak in Luka Prinčič sta se v tretjem tednu poteka pridružila umetniškemu laboratoriju v organizaciji Galerije ESC, v katerem so udeleženci raziskovali možnosti interpretacije podatkov z nano satelitov. »mur.sat« je umetniški projekt iniciative »mur.at«, ki se je osredotočil na lansiranje nano satelita v nizkozemeljsko orbito. Med delom v laboratoriju se je porodila ideja za projekt Transmittance, v katerem je programska oprema, ki temelji na 'predvidevanju', izračune natančnih lokacij različnih Zemljinih satelitov osnovala na realnočasovnih podatkih od NORAD-a ter jih posredovala lokalni mreži. Te podatke smo nato združili z idejo o 'atmosferi/vzdušju', ki je pripeljala do ideje o razširjenem prizoru (prizor v trajanju), kjer performerjevo telo akumulira interakcije z generativnim a/v sistemom.

Projekt Transmittance ponuja premislek o konceptih gledalstva in spektakla, načinih gledanja in videnja ter občinstvu kot gledalcih, ki dogodek opazujejo od zunaj. Znotraj prosto dostopnih tehnologij teleprezence si projekt prizadeva za odpiranje novih prostorov vidnosti performativnih in novomedijskih umetniških oblik, hkrati pa želi kritično dekonstruirati in obiti strukture moči, ki imajo v primežu fizične prostore umetniške reprezentacije.

Verzija 1.5 projekta Transmittance je bila izvedena v sodelovanju z ESC Galerijo v Gradcu. Maja Delak in Luka Prinčič sta se udeležila tretjega tedna delavnega laboratorija (WorkLab), ki ga je organizirala ESC Galerija. Središče raziskovanja tega tedna je bilo iskanje novih možnosti interpretacije možnih podatkov pridobljenih z nano-satelitom, ki ga je graška umetniška ekipa naročila za začasno vtirjanje v nizko zemeljsko orbito - "mur.sat" projekt. Maja Delak in Luka Prinčič sta vključila rezultate mur.sat projekta v svoj avdio-vizualni spletni projekt, kjer sta v realnem času procesirala podatke pozicij satelitov. 26. avgusta je tako nastal Transmittance#1.5. 

Več >>

[20:59] na levi strani [spletnega vmesnika] je seznam izbir.
[20:59] sprejemamo vaše predloge. Ne bomo hiteli, pri vsakem se bomo pomudili približno 10 minut.
[21:00] šli bomo s tokom.
[21:01] predlagate lahko katerokoli izbiro s seznama na levi.
[21:02] mi smo pripravljeni in odprti za vaše predloge, s katerimi lahko vplivate na potek dogodkov.
[21:02] nekateri parametri so že določeni s podatki, ki so zbrani s položajev določenih satelitov.
[21:02] nekaj od tega lahko tudi že slišite.
[21:04] predlog: zvok nevidnega človeka.
[21:04] ok.
[21:04] prvi pride, prvi melje.
[21:04] zdaj začnemo z »zvokom nevidnega človeka«.
[22:16] v streaming okencu lahko vidite manipulacijo slike ... real time Pure Data.
[22:17] zvok (kako vstopa in izstopa, v tem trenutku, frekvenca) je kontroliran s širino in dolžino določenih satelitov.


Seznam skladb

01. Intro [01:44]
02. Double Bond Falsification Part 1 [01:55]
03. Double Bond Falsification Part 2 [05:10]
04. My Body Hurts Over [03:56]
05. Arrhythmia [03:59]
06. Invisible [05:07]
07. Snowman Electrified [03:34]
08. Territory of Antidrama [04:24]
09. To Flutter To Whom It May Concern [05:28]
10. Suspend The Sun [03:19]

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) in posebne omejene edicije knjižice in USB so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com

Ustvarjeno in objavljeno pod Creative Commons BY-NC-SA licenco ([Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji] - Attribution-NonCommercial-ShareAlike) www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

Avtorja: Maja Delak & Luka Prinčič
Montaža zvoka: Maja Delak
Grafično oblikovanje: Tina Ivezič

Zahvala: Reni Hofmüller in sodelavci v galeriji ESC im LABOR, Graz

Podpora

Medijska podpora: Radio Študent Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi


30.09.2016, Clongclong.mo, Maja Delak & Luka Prinčič, Transmittance #1.5
03.10.2016, Radio Študent, Svaštarnica, Kaktuskaktus
11.10.2016, Wordpress, Music is the time of numbers
 

Pretekli dogodki

  1. , kamizdat.si

SLIKE