Mabel E. Todd: Misleče telo

2014

Mabel E. Todd: Misleče telo oblikovanje/graphic design: Mauricio Ferlin

ISBN: 9789619364314

Cena: 19 €

Št. strani: 288

Opis

Misleče telo lahko brez pretiravanja označimo za eno od prelomnih del 20. stoletja, prvo interdiscpilinarno študijo biomehanike gibanja, ki je podprla razvoj različnih metod, tehnik in pristopov na področju somatskih praks. Mabel E. Todd je svoje daljnosežne ideje uspela razširiti tudi na znanstveno skupnost in širši krog praktikov, izvajalcev in pedagogov na področju športa in telesne vzgoje, ritmike, plesa in igre.

»Tako kot zagotovo drži, da na naše razmišljanje vplivajo položaji telesa, je prav tako res, da so telesni položaji pod vplivom naših miselnih in telesnih stanj.«  To so misli, ki jih je Mabel E. Todd pogosto ponavljala in so v naših pretežno »sedečih« kulturah aktualne bolj kot kadar koli prej, zato je pričujoči prevod študije namenjen tako plesalcem, igralcem, športnikom, fizioterapevtom, študentom motorike in kinezlogije, pa tudi vsem, ki bi svoja telesa radi naučili misliti.

Mabel E. Todd (1880–1956), učiteljica in mentorica, odrasla v mestu Syracuse v državi New York, se je zaradi težav z ledvicami v otroštvu in nesrečnega padca pri dvajsetih že zelo zgodaj osredotočila na iskanje gibalnih tehnik, s katerimi si je olajšala življenje in gibanje ter si zagotovila možnost za nadaljnje izobraževanje. Znanje o motoriki, anatomiji in gibalnem aparatu, ki ga je potrebovala naprej zase, je med drugim posredovala v svojem studiu za preučevanje naravne drže in v študiji Misleče telo, prvič izdani leta1937. Na plesnih šolah in akademijah velja še danes za klasično delo s področja plesne literature. 

Nakup

Mabel E. Todd: Misleče telo 19€

Kolofon

Prevod: Urban Belina
Pregled medicinskih izrazov: Veronika Dintinjana, dr. med. 
Jezikovni pregled: Andreja Kalc
Urednica zbirke: Maja Delak
Urednika knjige: Urban Belina, Dare Pejić 
Korektura: Mario Batelić
Oblikovanje: Maurico Ferlin
Tisk: CICERO Begunje, d. o. o.

Podpora

Založnik: Emanat, Prehodi 2014; 1. ponatis 2018
Sozaložnik: Javni sklad za kulturne dejavnosti, zanj Igor Teršar, direktor

Recenzije in medijski odzivi

Kljub temu da knjiga za svoj predmet ne jemlje plesa ali uprizoritvenih umetnosti, ples je namreč v knjigi omenjen zgolj nekajkrat, pa je delo kmalu vstopilo tudi v samo mišljenje o plesu – in to predvsem preko praktičnega aspekta.
30.12.2014, Radio Študent, Telesne novice, Robert Bobnič

Velja, da je človekovo telo temeljni vložek njegove identitete, njena osnova in izhodišče, zato je tudi identiteta spremenljiva s spremenljivostjo telesa. In prav občutenje lastnega telesa je poglavitni vidik človekovega samozavedanja. Izvajanje metode Mabel E. Todd, predstavljene v tej knjigi, pa naj bi bralcu omogočilo intenzivneje doživeti svoje telo kot integralni del njegove biti.
30.12.2014, MMC RTV SLO, Prelomna premišljevanja o telesu in gibanju v slovenskem prevodu, Pina Gabrijan

Knjiga je že več kot pol stoletja biblija za plesalce, igralce, športnike, fizioterapevte in študente kineziologije.
04.04.2015, MMC RTV SLO, Kako smiselno delovati v skladu z anatomskimi danostmi, Pina Gabrijan

Čeprav besedilo ne izhaja iz širših (političnih, antropoloških, filozofskih) konotacij telesa v prostoru, ga vsekakor lahko uporabimo kot izvrsten vir in navdih med iskanjem nastavkov za umetniške manifestacije telesa in njegove performativne
19.02.2016, Mladina, Biomehanika gibanja, ki postavlja, da telo misli drugače kot možgani, Bernard Nežmah

Pretekli dogodki

  1. , Emanat, Ljubljana, SI (ponatis, 2018)
  2. , Emanat, Ljubljana, SI

SLIKE