Jasna Žmak: Drugi sočasno

2013

Jasna Žmak: Drugi sočasno oblikovanje / design by: Mauricio Ferlin

Cena: 12 €

Št. strani: 40

Opis

"Pisanje za gledališče bi bilo treba ločiti od vsakega drugega pisanja, celo od pisanja dram, in zato svojih tekstov, ustvarjenih za gledališče, ne morem osamiti od tega gledališča, za katero so bili napisani. Ko delam z Matijo, vidim te tekste samo kot del večje zgodbe, zgodbe, ki se v tem primeru začenja takole:

Pred gledališčem smo bili nekaj tednov v gozdu. Tam smo brali, skakali, kuhali, se kopali. Se igrali, plesali, smejali, pogovarjali. Potem smo to isto delali na vasi. In šele nato smo prišli v mesto, v gledališče. In vse, kar smo delali v gozdu in na vasi, je z nami vstopilo v gledališče. Vsaka predstava je seštevek nevidnih vplivov, ki pravzaprav nimajo konca ... Vsaka predstava je neskončna, ker jo vseskozi delimo z drugimi. Tako kot morje, tako kot gozdove." (Jasna Žmak)

Plesna predstava Sočasno drugi  je nastala v netipičnem delovnem okolju, skozi netipičen delovni proces. Motivacija? Ustvariti majhno delovno skupnost, ki je usmerjena le sama nase; glede na to, da se tudi sama predstava ukvarja z vprašanjem skupnosti - vprašanjem pogojev in kvalitet socialnega obnašanja določenih družbenih skupin. 

Sočasno je proces dela na predstavi preizpraševal tudi ''skupnost giba in besede'' – (a)tipična srečanja fizičnega in tekstualnega aspekta predstave. 

Refleksija procesa, skupaj s tekstom predstave ter spremno besedo Katje Čičigoj je izšla v novi knjigi zbirke Prehodi XS.

 

Jasna Žmak (1984) je dramaturginja, dramska pisateljica in scenaristka iz Pulja. Živi in dela v Zagrebu. Diplomirala je iz dramaturgije na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, kjer je leta 2012 pridobila status mlade raziskovalke. Je avtorica drame Samice, ki je bila v režiji in koreografiji Matije Ferlina premierno uprizorjena leta 2011 v Istrskem narodnem gledališču – Mestno gledališče Pulj in je izšla v sklopu knjižnice INK. V gledališču je sodelovala z režiserji Borutom Šeparovićem, Oliverjem Frljićem in Matijo Ferlinom, na filmu pa z Ivanom Škrabalo, Igorjem Bezinovićem in Radislavom Jovanovim Gonzom. Od leta 2010 je članica upravnega odbora Centra za dramsko umetnost v Zagrebu in uredništva časopisa za scenske umetnosti Frakcija. Od leta 2009 do 2011 je bila članica uredništva portala za domače dramsko pisanje drame.hr. Piše in objavlja kratke zgodbe in kritiška besedila.  

Nakup

Jasna Žmak: Drugi sočasno 12€

Kolofon

Prevod: Katja Kosi
Spremna beseda: Katja Čičigoj
Jezikovni pregled: Simona Radež
Urednica zbirke: Maja Delak
Urednica knjige: Saša Rakef
Oblikovanje: Maurico Ferlin
Fotografija na naslovnici: Tomislav Medak
Tisk: Collegium Graphicum

Podpora

Založba: Emanat, Prehodi XS - 2013

Recenzije

Si gledal, Mladi dramatiki so marginaliziranji po vsej regiji, Andraž Polončič Ruparčič, 29.3.2013

Pretekli dogodki

  1. , Štihova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

SLIKE