Daniel Veronese: Gledališče za ptice

2010

Daniel Veronese: Gledališče za ptiče oblikovanje/design: Mauricio Ferlin

ISBN: 9789619199053

Cena: 12 €

Št. strani: 67

Opis

Gledališče za ptice (Teatro para pájaros) prikazuje skupino šestih ljudi, ki so povezani v splet neobičajnih ljubezenskih razmerij. V dialogu prihaja do izraza igra moči med partnerji, tiha agresija in podrejanja, ki določajo politiko slehernega odnosa. Veronese nenehno aludira na človeško ranljivost, na strah pred izgubo partnerja v ozračju lahkotnega pretikanja odnosov in na nemožnost izražanja kakorkoli čvrstega pomena skozi medij jezika.

Daniel Veronese, rojen leta 1955, je eden najpomembnejših sodobnih argentinskih dramatikov, režiser, soustanovitelj in eden od umetniških vodij priznane skupine El Periférico De Objetos (ustanovljena leta 1989). Gre za eno ključnih neodvisnih gledaliških trup iz Buenos Airesa z mednarodnim slovesom, ki bodisi skozi klasične kot Veronesejeve lastne dramske predloge načenja simptomatične kritične točke argentinske družbe. Veronese in njegova skupina sta nespregledljiva referenca v sodobnem svetu umetnosti. Doslej je izdal dve zbirki svojih iger, ki so doživele prevode v italijanski, nemški, francoski, portugalski in angleški jezik (newyorški off-broadwayski režiser Jay Scheib, znanec ljubljanskega festivala PreGlej na glas!, je leta 2006 uprizoril Women Dreamt Horses). Veronese je prejemnik več nagrad za svoje delo in je gostoval s predstavami na gledaliških festivalih v Braziliji, Avstraliji, Švici in Nemčiji (festival Theater der Welt 2002, v organizaciji nemškega ITI), na Irskem in Portugalskem, v Mehiki, Španiji, Belgiji in Franciji.

Septembra 2010 je zavod EMANAT v okviru prireditev Ljubljana - svetovna prestolnica knjige pripravil premiero gledališke predstave Teater za ptiče v režiji ameriškega režiserja Erica Deana Scotta, nastali po literarni predlogi drame Gledališče za ptice.

Nakup

Daniel Veronese: Gledališče za ptice 12€

Kolofon

Prevod: Barbara juršič
Spremna beseda: Primož Jesenko
Jezikovni pregled: Simona Ana Radež
Urednica zbirke: Maja Delak
Urednica knjige: Karla Železnik
Oblikovanje: Maurico Ferlin
Tisk: Syncomp

Podpora

založba: Emanat, Prehodi XS 2010 
finančna podpora: Javna agencija za knjigo RS

Povezave in recenzije

Daniel Veronese

SLIKE