Pogovor št. 3: Nataša Živković - Nenad Jelesijević

05.05.2015
o prečkanju in odpravljanju meja med sodobnim plesom, gledališčem in performansom

Nataša Živković, Nenad Jelesijević foto/photo by: Nada Žgank

Opis

O prečkanju in odpravljanju meja med sodobnim plesom, gledališčem in performansom se bomo pogovarjali z Natašo Živković. Njeno koreografsko prakso zaznamuje tankočutna nadgradnja klasičnih baletnih prijemov s povsem osvobojeno scensko govorico, ki se ne izogiba kritičnim refleksijam. Ob deljenju razmišljanj o njenih avtorskih projektih bomo spregovorili o prednostih in pasteh  samostojnega dela na odru ter se poskušali poglobiti v načine prevajanja intimne psihologije v scensko govorico. Dotaknili se bomo tudi Natašinega pedagoškega dela, ki vključuje poučevanje različnih plesnih tehnik, sodobnega plesa, baleta ter gibalne igre z otroki.

Biografiji

Nataša Živković ustvarja na različnih področjih uprizoritvene umetnosti; od sodobnega plesa, gledališča do performansa. Po končani Srednji baletni šoli se je preusmerila v sodobni ples in sodelovala s številnimi koreografi in koreografinjami, v zadnjem času pa intenzivno deluje tudi na gledališki sceni. Poleg ustvarjalne dejavnosti deluje tudi kot mentorica; uči balet, sodobni ples ter z zavodom Bunker sodeluje pri projektu Igrišče za gledališče, ki se posveča kulturno-umetnostni vzgoji v izobraževanju. Za njen avtorski prvenec Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) in njeno plesno-gledališko udejstvovanje je v letu 2009 prejela nagrado zlata ptica. V sodelovanju z Vio Negativo je v okviru festivala Mesto žensk uprizorila druga dva avtorska projekta: Tihožitje (2010) in Zavoljoočeta (2014). V tehnoburleski Tatovi podob si nadene ime Tristan Bargeld. 

Nenad Jelesijević je raziskovalec in publicist na področjih sodobnih scenskih umetnosti, performansa, filma, interdisciplinarnih praks, vizualne umetnosti, arhitekture in oblikovanja. Doktoriral je iz filozofije in teorije vizualne kulture s tezo o kritični umetnini in simbolnem kapitalu. Kot ne-umetnik deluje v tandemu KITCH.

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE