Pogovor št. 13: Jana Menger & Petra Tanko

24.01.2017
sobivanja dihotomij in njihova prehajanja, ki se izrazijo v kolektivnem in posameznem telesu

Pogovor št. 13: Jana Menger & Petra Tanko Foto / Photo: Nada Žgank

Opis

Orientacijske točke, ki se ponujajo kot izhodišče pogovora so sobivanja dihotomij: prazen - zamejen prostor, misel - teža, nematerialno - materialno,... in njihova ustvarjalna, inovativna prehajanja, ki se izrazijo v kolektivnem in posameznem telesu Jane Menger kot koreografinje in plesalke.

Biografiji

Plesalka in koreografinja Jana Menger je osnovno glasbeno in baletno šolo obiskovala v Novem mestu, kjer je sedem let tudi tekmovala v športni gimnastiki ter se takoj zatem začela samoizobraževati na področju sodobnega plesa in gledališča pod vodstvom domačih  in tujih pedagogov. Leta 1993 je postala članica Plesnega teatra Ljubljana in se s tem podala na profesionalno pot gledališko – plesnega ustvarjanja.  2013 je diplomirala na akademiji za ples v Ljubljani in se še istega leta vpisala na podiplomski študij na AGRFT (akademija za gledeališče, radio, film in televizijo). Opus  plesalke in koreografinje Jane Menger obsega več kakor sedemdeset tako plesnih kot tudi dramskih predstav. Od leta 1994 sodeluje s številnimi režiserji in koreografi tako v poklicnih gledališčih kot v neodvisnih produkcijah.

Petra Tanko, univ. dipl. dramaturginja, je trenutno kot kritičarka uprizoritvenih umetnosti, urednica oddaj, novinarka in voditeljica zaposlena v Uredništvu za kulturo Radia Slovenija. V preteklosti je kot dramaturginja sodelovala v Igranem programu Radia Slovenija, na področju gledališča in sodobnega plesa pa s Katjo Povše, Barbaro Novakovič in Brankom Potočanom. Od leta 2008 je avtorica in urednica oddaje Oder, oddaje o sočasnem gledališču, na tretjem programu Radia Slovenija, programu Ars. 

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE