Jurij Konjar (SI): V iskanju mirovanja

13.12.2014
Princip in besednjak »Still« sta nadgradnja dela z Liso Nelson in Tuning Ensemble na njeni Tuning Practice.

Jurij Konjar: V iskanju mirovanja / Still foto/photo by: Nada Žgank

O delavnici

Mirovanje določim kot trenutek in točko »prispetja«, kjer moja potreba po spremembi zastane. Kako dolgo traja ta trenutek? Kako ga prepoznam? Ali ga prepoznava oba s partnerjem? Kako je viden od zunaj? Kje je to, »zunaj«?        Princip in besednjak »Still« sta nadgradnja mojega dela z Liso Nelson in Tuning Ensemble na njeni Tuning Practice. S sodelavci ga razvijam na rezidencah od leta 2013. Fokus »Still« sta raziskava in razumevanje procesov performansa improvizacije. 
Na začetku rad poiščem svoj občutek plesa. Opazujem razliko med notranjim videnjem forme in občutjem. Sočasno sem akter in publika; opazujem in sem opazovan.        Za komunikacijo s sabo in drugim je pomembna berljivost predlogov. Kdaj sva v odnosu kopiranja in kdaj v obdobju neodvisnosti. Kako biti skupaj, brez da si enak.        V akcijah drugega je vidno, kaj je zanj berljivo v tebi. V naju poteka notranji dialog med tem, kar je opaženo in tem, kar opaženo v naju vzbudi. Kot tudi dialog med celotno paleto elementov. Kako lahko še razločim posamezne misli?        Tu je tudi zavedanje, da gledalec vse skupaj gleda prvič in da gleda Celoto v prostoru in času; ki naj bo prav tako berljiva kot posamezni deli. Skladanje celote v trenutku si omogočimo s spominjanjem preteklosti.        Kako v besedah poimenovati, kar se je zgodilo. Kako tudi tu biti jasen. Kaj sploh lahko razumemo o iskustvu drugega; in kako koristno je vedeti, česa ne razumemo. 

Biografija

Jurij Konjar je plesalec in koreograf, rojen 1978 v Ljubljani. V mladosti je vadil judo in petje, plesati je pričel s športnimi plesi. Plesno tehniko je pridobil v Ljubljani in v Londonu, nato je študiral na šoli PARTS v Bruslju. 
Delal je z Les Ballets C de la B, Majo Delak, Emilom Hrvatinom, Borisom Charmatzom, Liso Nelson in Stevom Paxtonom. Nekatera njegova odrska dela so Katarza za Začetnike, Ulysses, Goldbergove Variacije in Za Juliana Mer-Khamisa. 
Leta 2007 je preživel poškodbo glave, ki je osredotočila njegovo zanimanje na razvojni potencial sedanjega trenutka. Leta 2009 ga je poglobljeno opazovanje posnetka Goldbergovih Variacij plesalca Steva Paxtona usmerilo proti razvoju lastne improvizacijske prakse. Premiera njegovega sola Goldbergove Variacije je bila leta 2010.  Zadnja štiri leta dela v laboratorijih giba sam in v sodelovanju tujimi kolegi, med drugim z Martinom Kilvadyjem in Liso Nelson; ter gostuje s svojimi solo predstavami Za Juliana Mer Khamisa in Goldbergove Variacije, ter s soli Steva Paxtona “Flat” in “Bound”. 
Jurij Konjar je baziran v Ljubljani. 

Kje

Delavnica bo potekala na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Kotizacija za delavnico znaša 40 €.
Prijave sprejemamo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka med 18.15 in 20.00 na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A. Prosimo vas, da vpis in kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice.

Podpora

Delavnica je bila v povezavi dveh programov: Agon in Praktikum sodobne plesne umentosti

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE