Irena Tomažin Zagoričnik: Mes(t)o glasu

2017

Irena Tomažin Zagoričnik: Mes(t)o glasu / Moved by voice foto/photo by: Nada Žgank

Prihajajoči dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI

Opis

Predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu je nadaljevanje raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Tokrat se je avtorica s tremi soustvarjalkami posvetila raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegove mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovega pomena in mesta v vsakdanjem življenju. Gre za raziskovanje procesov, ki se zgodijo, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi glas zgolj v svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja.

Kako dopustiti, da se zgodi glas kot oživljanje in prisluškovanje mnogoteremu zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Telesa, ki posluša in rezonira s slišanim. Glas je včasih otipljiv in neposredno vstopa v telo, bližina tega mesta pa nam je zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti čudno tuja.

Sodelavci

Avtorica koncepta: Irena Tomažin Zagoričnik
Soustvarjalke in izvajalke: Adriana Josipović, Nika Rozman, Irena Tomažin Zagoričnik, Nataša Živković
Dramaturgija: Barbara Korun
Zvočni prostor: Tomaž Grom
Oblikovanje in vodenje luči: Urška Vohar
Kostumi: Mateja Fajt
Oblikovanje in fotografija: Hanna Juta Kozar / Tomaž Šantl
Fotografija: Nada Žgank
Izvršna produkcija: Sabina Potočki

Življenjepisi sodelavcev >>

Podpora

Produkcija: EMANAT
Koprodukcija: Sploh
Partner: Bunker/SMEEL
Medijska podpora: Radio Študent
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Kritike in medijski odzivi

(…) S konceptom, ki v jedro postavlja glas kot izvorno točko, Irena Tomažin Zagoričnik razpre zgodovino molčanja, obenem pa se, namenoma ali pa ne, malce upre tudi prepričanju, da je molk sploh kdaj obstajal. Z domišljeno kompozicijo štirih žensk z glasovi in telesi v spazmatičnem postajanju, povezovanju in nato orkestriranem delovanju ter razkrajanju, da bi ponovno pričele, se ves čas poraja vprašanje: od kod pogon? (…) Kajti v tem performansu so one mesto glasu, one, in to pokažejo brez zadržkov, frontalno, pristopajo vse bližje, in kjer se poskusijo zaustaviti, se ponovno poženejo. Zato je tudi tako bistveno, da to ni glas ene, temveč njih štirih, ki so skupaj glas in ki resonirajo natanko v in ob drugi ter morda tudi sprožijo njen glas. In zaradi tako izvrstnega koncepta ter senzibilne, četudi neizprosne izpeljave si gre Mes(t)o glasu zapomniti kot enega izmed umetniških vrhuncev leta v tem mestu.
12. 12. 2017, Odzven, Glas je bil pač prej, Nina Dragičević

Posebna odlika umetnice Irene Tomažin Zagoričnik je gotovo dejstvo, da je v polje zvočne umetnosti, ki jo raziskuje predvsem prek medija glasu, vstopila prek raziskovanja telesnega giba v mediju sodobnega plesa. Povezave med obema zvrstema pa ni niti v bolj glasbenih niti v bolj plesnih projektih pravzaprav nikoli zares prekinjala, saj je zanjo, kot se zdi, organska. Nemara iz tega specifičnega presečišča prihaja posebno temeljito raziskovanje kontinuitete med telesnim in glasovnim, zanimanje za glas kot materialno bazo jezika, tistega nosilca, ki hkrati nastopa pred vsakim pomenom, a tudi ko je že artikuliran v jezik, ostaja tam kot neizbrisljiva mesena sled z močno afektivno resonanco. (…)
16. 12. 2017, Dnevnik, Glas tako gost, da bi vanj lahko zarezali, Pia Brezavšček

(…) Razlika med lastnimi unikatnimi glasovi se najbolje pokaže, ko vse štiri nastopajoče spremljamo med skakanjem, med katerim spuščajo glasove. Fizični napor jim vsaj delno onemogoči kakršno koli tendenco po spremembi ali oblikovanju glasu, ki prihaja iz njih, sočasno premikanje po prostoru pa nam pokaže spreminjanje slišanega glede na pozicijo ali oddaljenost od nas.. (…) Predvsem pa zadnji prizor sproži željo, da bi videli, kaj se (poleg teh predstavitvenih delov) še da razviti, ko imamo na odru kar štiri »glasne« izvajalke ter kakšno »zgodbo« lahko z uporabo svojih glasov povedo. (…) Kljub pomanjkljivostim v strukturi pa (nehote) predstava odpira še neko drugo vprašanje: kakšna je lahko vloga ali učinek glasu (ki ni beseda) v kontekstu odra. Ker je tisti, ki izvira iz samega telesa performerke tako unikaten kot njeno telo, predstavlja nek osebni glasovni jezik oziroma osebni način brez besednega izražanja – zato je lahko odlično izrazno sredstvo, ker ostaja za interpretacijo bolj odprto kot beseda. Glas nas torej ne vodi le po eni, že vnaprej zakodirani poti razumevanja, temveč nam pušča ogromno lastne svobode interpretiranja.
21. 12. 2017, Koridor, Irena Tomažin Zagoričnik: Mes(t)o glasu, Maša Radi

Napovedi

07. 12. 2017, STA, V Stari mestni elektrarni predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu
07. 12. 2017, MMC, Mes(t)o glasu raziskuje odnos med telesom, glasom in prostorom, K.T.
07. 12. 2017, Radio Marš, Kulturni napovednik, Stara mestna elektrarna: Irena Tomažin Zagoričnik: MES(t)O GLASU
07. 12. 2017, Mladina, Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote, Damjana Kolar
07. 12. 2017, Si.gledal, Me(s)to glasu
08. 12. 2017, Mladina, Mes(t)o glasu, Stara mestna elektrarna, Ljubljana, Izak Košir
08. 12. 2017, Mladina, Parada, fotografija: Nada Žgank
30.12.2017, Dnevnik, Top 2017
 

Pretekli dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI
  2. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI

SLIKE

DOKUMENTI