Mladi

Pred-premiera'15: Pleši z mano / Dance with me foto/photo by: Nada Žgank

Projekt Pred-premiera je vsakoletna prireditev – večer mladih plesalk in plesalcev SVŠGL– modul sodobni ples, ki nastaja od leta 2003 v okviru šolskih aktivnosti in je zaključna predstavitev maturantov in ostalih letnikov dijakinj in dijakov. Produkcija je preplet in predstavitev vseh štirih letnikov gimnazije pod vodstvom njihovih mentorjev – priznanih slovenskih ustvarjalcev sodobnega plesa. Umetniški vodja projekta smiselno in estetsko zaokroži posamezne točke ter poveže solo in skupinske koreografije v sodoben ter relevanten umetniški večer s prepoznavnim umetniškim izrazom, ki presega zgolj formo srednješolske produkcije. Prireditev je od leta 2003 potekala na različnih lokacijah (Cankarjev dom, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Španski borci). Od leta 2014 pa SVŠGL upravlja z lastnim uprizoritvenim prostorom. V sodelovanju med zavodom Emanat in SVŠGL so bile izvedene Pred-premiere v letih od 2007-2015.

Predstavitev programa SVŠGL, Umetniška gimnazija, plesna smer: sodobni ples 

S šolskim letom 1999/2000 je bil prvič v Sloveniji uveden program umetniška gimnazija, plesna smer: sodobni ples. Program dijakom omogoča, da nadarjenost za ples razvijajo na temelju strokovno preverjenih in kvalitetnih vzgojno-izobraževalnih pristopov s poudarkom na razvoju individualnih kvalitet. Program se zaključi z maturo. Med maturanti SVŠGL, Umetniška gimnazija, smer sodobni ples je danes na plesnem področju aktivnih kar nekaj vrhunskih plesalcev in mladih koreografov, ki so zaključili šolanje po programu. Mnogi so po maturi nadaljevali študij ali pa še študirajo na priznanih mendarodnih plesnih šolah in akademijah.
Poleg že tradicionalne Pred-premiere, zaključne produkcije štirih letnikov dijakinj in dijakov plesne gimnazije SVŠGL, od leta 2010 ob koncu šolskega leta prirejamo Večer solov - avtorskih koreografij maturantov sodobnoplesne smeri.

SLIKE